Verenigde Staten

‘Republikeinen en Democraten akkoord over grensbewaking’

De onderhandelaars van Republikeinen en Democraten hebben een principe-akkoord bereikt over de grensbewaking van de VS. Dit meldde persbureau Reuters dinsdag. Als er getekend wordt is een nieuwe, gedeeltelijke sluiting van overheidsinstellingen (shutdown) afgewend. Bronnen melden aan The New York Times dat de regering 1,4 miljard dollar krijgt; genoeg voor een hekwerk – geen betonnen muur zoals Trump wil – van bijna 90 kilometer. Het ministerie van Binnenlandse Veiligheid krijgt nog eens 1,7 miljard voor onder andere nieuwe technologie, aldus de NYT. Trump eiste in december 5,7 miljard om circa 320 kilometer grensmuur tussen Mexico en de VS te bouwen. Democraten weigerden de begroting te steunen, Republikeinen hielden voet bij stuk, wat leidde tot de langste shutdown: 35 dagen. (NRC)