Trumpblog

Trump: Europa moet 800 gevangengenomen IS-strijders opnemen

Nauert, woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken, werd in december door Trump voorgedragen om Nikki Haley op te volgen. Ze wijt haar besluit aan persoonlijke omstandigheden.

Week 7 afgesloten

Dit blog is afgesloten. We gaan verder in week 8.

Trump dreigt Europese IS-strijders vrij te laten

Trump vraagt Europa om meer dan achthonderd IS-strijders op te nemen die door de VS gevangen zijn genomen in Syrië. De Amerikaanse president dreigt de Europese kalifaatgangers anders vrij te laten. De EU-lidstaten moeten de jihadi's van Trump opnemen en berechten in hun eigen land. Dat meldt de Amerikaanse president op Twitter.

Het gaat om jihadisten die momenteel worden vastgehouden in gevangenissen in Syrië, maar die mogelijk vrij zullen komen als de Amerikanen zich binnenkort terugtrekken uit Syrië. "Het kalifaat valt bijna", twittert Trump. Hij zegt niet te willen toekijken hoe de jihadisten terugkeren naar Europa. Hij stelt dat de VS genoeg hebben gedaan en genoeg geld hebben uitgegeven. "Het is tijd voor anderen om in actie te komen."

The United States is asking Britain, France, Germany and other European allies to take back over 800 ISIS fighters that we captured in Syria and put them on trial. The Caliphate is ready to fall. The alternative is not a good one in that we will be forced to release them........

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) February 17, 2019

Trump herhaalt nog eens: "We trekken ons terug na een 100 procent overwinning op het kalifaat." De president heeft aangekondigd tweeduizend Amerikaanse militairen terug te trekken uit Syrië. Mogelijk begint die terugtrekking volgende week al, als het laatste bolwerk van IS in het oosten van het land is gevallen. De Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF, veelal Koerdische militairen) die door de VS worden gesteund, zijn daar vorige week een laatste offensief begonnen. Verwacht wordt dat de strijd binnen enkele dagen gewonnen wordt van IS. Dat betekent echter niet dat de terreurorganisatie geheel verslagen is. Experts denken dat IS ondergronds gaat en aanslagen blijft plegen.

....The U.S. does not want to watch as these ISIS fighters permeate Europe, which is where they are expected to go. We do so much, and spend so much - Time for others to step up and do the job that they are so capable of doing. We are pulling back after 100% Caliphate victory!

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) February 17, 2019

Ondertussen dreigt Turkije na terugtrekking van de Amerikanen met een offensief tegen de Koerden in Syrië. Veel IS-strijders worden gevangen gehouden door de Koerden en de kans bestaat dat zij door een Turks offensief gevangenen zullen vrijlaten, onder wie mogelijk ook Nederlandse kalifaatgangers en hun kinderen.

Lees ook: Baghouz gaat vallen, maar IS kan weer terugkeren

Nederland onderzoekt momenteel nog de mogelijkheid om zes vrouwen en hun kinderen terug te halen uit Syrië, maar over het algemeen is er weinig draagvlak voor het terughalen van IS-strijders. Het standpunt van de regering is dat Syriëgangers niet actief worden teruggehaald. Alleen als zij zich zelf melden bij een consulaat in de regio, is repatriëring mogelijk. Inlichtingendienst AIVD schat dat er ongeveer 135 Nederlandse uitreizigers in Syrië zitten.

Ook in andere Europese landen wordt de vraag gesteld wat er moet gebeuren met Syriëgangers. Frankrijk maakte vorige maand bekend de Franse jihadi’s die vastzitten in Syrië, actief te gaan repatriëren. In België besloot een rechter dat de Belgische overheid kalifaatkinderen moet gaan terughalen, maar het land weigert vooralsnog ook hun moeders terug te halen. In Nederland is een vergelijkbare rechterlijke uitspraak gedaan, maar daar wordt vooralsnog geen gevolg aan gegeven.

'Abe heeft Trump genomineerd voor Nobelprijs voor de Vrede'

De Japanse premier Shinzo Abe heeft, zoals Trump vrijdag al beweerde, de Amerikaanse president genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede. Abe zou Trump hebben voorgedragen op verzoek van de Amerikaanse president zelf. Dat melden bronnen binnen de Japanse regering aan The Asahi Shimbun, een van de grootste dagbladen in Japan.

Abe zou Trump in de herfst al genomineerd hebben omdat hij de dialoog is aangegaan met Noord-Korea om de nucleaire dreiging van dat land in te tomen. Trump had in juni in Singapore een ontmoeting met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un, de eerste ontmoeting tussen leiders van die twee landen ooit. Japan voelde zich ernstig bedreigd door Noord-Korea. Dat geldt ook voor Zuid-Korea. Er was daarom ook sprake van dat de Zuid-Koreaanse leider Moon Jae-in Trump (ook) zou hebben voorgedragen.

Trump zei afgelopen vrijdag tijdens een persconferentie dat Abe hem een kopie van een brief van vijf kantjes had gegeven die hij aan het Noors Nobelcomité had gestuurd. De deadline voor nominaties voor de Nobelprijs voor de Vrede is ieder jaar in februari.

Vorig jaar werd de prijs uitgereikt aan de Congolese gynaecoloog Denis Mukwege, die zich inzette voor hulp aan verkrachte vrouwen, en de Iraakse activist Nadia Murad, die voor vrouwenrechten strijdt. In 2009 won Trumps voorganger Barack Obama de prijs. Trump deelde vrijdag, zoals hij wel vaker doet, een sneer uit naar zijn voorganger. "Ik zal 'm waarschijnlijk nooit krijgen, maar dat is oké", zei Trump. "Ze hebben 'm aan Obama gegeven. Hij wist niet eens waarvoor hij het kreeg."

Trumps VN-kandidaat Nauert trekt zich terug

Heather Nauert, de kandidaat die president Trump op het oog had voor de functie van Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties, heeft zich teruggetrokken. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken zaterdag laten weten, meldt AP.

Nauert, een voormalige presentator bij Fox News die sinds 2017 werkt als woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken, werd begin december door Trump gekozen als opvolger van Nikki Haley - al was ze nog niet officieel voorgedragen voor goedkeuring van haar benoeming door de Senaat.

Haley kondigde in oktober haar vertrek aan, na de functie bijna twee jaar te hebben bekleed.

Heather Nauert, woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, in mei 2018 op het departement in Washington. Foto Mandel Ngan / AFP

De 49-jarige Nauert, die wegens haar gebrek aan diplomatieke ervaring werd gezien als een onconventionele kandidaat voor de post van VN-ambassadeur, wijt haar besluit aan persoonlijke omstandigheden, zei ze in de verklaring van het ministerie.

"De afgelopen twee maanden zijn slopend geweest voor mijn gezin, en daarom is het in het belang van mijn familie dat ik mij terugtrek als kandidaat."

Nauert trad niet in detail over de aard van de omstandigheden. Volgens Amerikaanse media speelde mogelijk mee dat Nauert en haar man een kinderverzorgster in dienst hebben die, hoewel legaal in de VS, niet over een werkvergunning zou beschikken.

Twijfels over haar geschiktheid voor de functie, die diplomatieke vaardigheden vereist, zouden volgens AP echter zwaarder hebben gewogen. Hoewel Trump haar omschreef als "zeer getalenteerd, zeer slim, zeer snel", oogstte haar benoeming felle kritiek van vooral Democraten. "Ze beschikt niet over de vaardigheden voor deze baan", zei de Democratische senator Chris Murphy in december tegen CNN.

Minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo zei dat hij het besluit van Nauert respecteert. Het State Department verklaarde dat Trump "binnenkort" een andere kandidaat zal voordragen. Een naam die wordt genoemd is die van de Amerikaanse ambassadeur in Duitsland, Richard Grenell, meldt Reuters.

Team Mueller wil fikse celstraf Manafort

Het bureau van speciaal aanklager Robert Mueller heeft vrijdag het strafadvies voor Paul Manafort, de veroordeelde voormalig campagneleider van Donald Trump, ingediend bij de rechtbank. Het gaat om een advies van tussen de 19,5 en 24,5 jaar celstraf, in combinatie met een boete van vijftigduizend en vierentwintig miljoen dollar. Dat meldt CNN aan de hand van de ingediende documenten.

Afgelopen augustus werd Manafort door een jury in Virginia veroordeeld wegens bankfraude en belastingontduiking, gerelateerd aan geld dat hij verdiende aan zijn samenwerking met politici uit Oekraïne. De 69-jarige Manafort zou onder andere gelogen hebben over zijn contacten met de Rus Konstantin Kilimnik, met wie hij nauw samen werkte in Oekraïne.

Het is aan de rechter om te bepalen wat de uiteindelijk straf zal worden. Het is nog niet duidelijk wanneer het vonnis bekendgemaakt zal worden.

Roger Stone

Tevens werd vrijdag bekend dat het team van Mueller bewijsmateriaal heeft dat Trump-adviseur Roger Stone contact heeft gehad met Wikileaks. Het zou hierbij gaan om contact dat Stone had met mensen verbonden aan de organisatie, over materiaal dat belastend zou zijn voor de Democraten.

Het is nog niet bekend wat er exact is besproken in de communicatie. Roger Stone heeft een gedeeltelijk spreekverbod opgelegd gekregen, waardoor hij over bepaalde elementen in de rechtszaak niet mag spreken.

Eerste Republikeinse tegenkandidaat voor Trump meldt zich

Voormalig gouverneur Bill Weld van Massachusetts heeft aangekondigd Donald Trump uit te dagen bij de Republikeinse presidentiële voorverkiezingen volgend jaar. "Het land is in ernstig gevaar", stelt hij. De 73-jarige Weld is de eerste Republikein die zich heeft gemeld als tegenkandidaat van Trump voor de nieuwe race naar het Witte Huis.

Weld heeft geen grote landelijke bekendheid en lijkt daarmee kansloos om Trump te verslaan bij de voorverkiezingen. Peilingen wijzen ook uit dat de overgrote meerderheid van de Republikeinse kiezers Trump een tweede termijn gunnen.

In 2016 stapte Weld nog uit de Republikeinse partij om presidentskandidaat te worden voor de Libertarische Partij, maar inmiddels wil de felle criticaster van Trump hem weer binnen zijn oorspronkelijke partij bestrijden.

Foto CJ Gunther/EPA

"Het is tijd dat alle mensen van goede wil stelling nemen en een grens trekken", stelt Weld volgens Reuters in een toelichting op zijn kandidatuur. "We hebben een president die zichzelf promoten belangrijker vindt dan het landsbelang. De situatie is nog niet hopeloos, maar we hebben een correctie nodig halverwege."

Namens de Democraten hebben zich al zeven kandidaten gemeld voor het presidentschap, onder wie de senatoren Elizabeth Warren en Cory Brooker.

Trump zet door en roept noodtoestand uit voor zijn grensmuur

Donald Trump dreigde er al mee, maar heeft vrijdagmiddag op een persconferentie in The Rose Garden bij het Witte Huis aangekondigd daadwerkelijk de noodtoestand uit te roepen om zijn grensmuur te kunnen bouwen. Daardoor kan de Amerikaanse president buiten het Congres om geld vrijmaken voor de muur aan de grens met Mexico, zoals hij tijdens zijn verkiezingscampagne heeft beloofd.

"Muren werken voor 100% [...] Iedereen weet dat. Nancy weet dat. Chuck weet dat", zei Trump verwijzend naar de Democratische voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi, en de Democratische senator Chuck Schumer, die fel tegenstander zijn van het vrijmaken van miljarden voor de grensmuur van Trump. "We hebben te maken met een invasie van drugs, een invasie van bendes en een invasie van mensen."

Trump had gevraagd om 5,7 miljard dollar (ruim 5 miljard euro) voor zijn muur, maar daar wilden de Democraten niet mee instemmen. Daardoor was er geen meerderheid voor de nieuwe begroting en kwam het tot een zogeheten 'shutdown'. In een compromisvoorstel van het Congres dat Trump voorafgaand aan het uitroepen van de noodtoestand heeft getekend is 1,375 miljard dollar opgenomen. Door de situatie aan de grens als noodtoestand uit te roepen, kan Trump het resterende bedrag weghalen bij bijvoorbeeld Defensie.

Lees ook het stuk van correspondent Bas Blokker voorafgaand aan de daadwerkelijke afkondiging van de noodtoestand: Trump wil noodtoestand uitroepen

Trump zei dat het uitroepen van de noodtoestand helemaal niet zo uniek is als veel critici beweren: "Dat is eerder gebeurd door andere presidenten en vaak voor veel minder belangrijke zaken. Dat is nooit een probleem geweest. Het kon niemand wat schelen."

Toch is er ook binnen zijn eigen Republikeinse partij weerstand om het zware middel van een noodtoestand in te zetten. Zo stelt de invloedrijke senator en voormalig presidentskandidaat Marco Rubio dat geen enkele crisis een schending van de Grondwet rechtvaardigt.

We have a crisis at our southern border, but no crisis justifies violating the Constitution.

My statement on the potential national emergency declaration --> https://t.co/O16rxLXAvt pic.twitter.com/miru6OTJMQ

— Senator Rubio Press (@SenRubioPress) 14 februari 2019

Vanwege alle tegenstand binnen en buiten de politiek, voorspelde Trump tijdens zijn persconferentie alvast dat de door hem afgekondigde noodtoestand zal leiden tot een lange juridische strijd tot hoogstwaarschijnlijk het Hooggerechtshof aan toe. Nancy Pelosi en Chuck Schumer zeiden na de aankondiging van Trump dan ook gelijk al dat ze "alle mogelijke middelen" aan zullen grijpen om de noodtoestand aan te vechten, zowel in het Congres als in de rechtszaal.

Senaat stemt voor benoeming Barr als minister van Justitie

De Republikeinse jurist William Barr wordt voor de tweede keer minister van Justitie. De Amerikaanse Senaat stemde donderdag met 45 stemmen tegen en 54 voor zijn benoeming. Barr was al een keer eerder minister van Justitie, van 1991 tot 1993 onder president George Bush senior. Hij is de derde bewindsman in korte tijd die de post zal vervullen. Barr vervangt de huidige interim-minister Matthew Whitaker, die op zijn beurt Jeff Sessions verving. Sessions werd afgelopen november ontslagen door Trump.

Veel Democraten vrezen dat Barr de bevindingen van Robert Muellers onderzoek naar Trumps banden met Rusland niet volledig wil vrijgeven. De 68-jarige bewindsman heeft al laten weten dat Muellers onderzoek in elk geval doorgaat en de integriteit van het onderzoek wil waarborgen. Hij heeft geen toezeggingen gedaan op de volledige publicatie van het onderzoek, omdat hij naar eigen zeggen de identiteit van sommige betrokkenen niet zou mogen openbaren.

De verwachting is dat Barr een groot deel van Trumps immigratiebeleid zal steunen. Barr is in zijn nieuwe functie ook verantwoordelijk voor de hervormingen in het gevangenisbeleid. Met de 'First Step Act' moeten veroordeelden kortere straffen krijgen en minder vaak in de gevangenis belanden. Barr was justitieminister toen in de jaren negentig de War on Drugs werd opgevoerd en duizenden mensen voor kleine vergrijpen jarenlang werden opgesloten. Toch gaf Barr aan positief te staan tegenover de nieuwe gevangeniswet die onlangs werd aangenomen.

Speciaal aanklager Mueller is Barrs "vriend". De nieuwe minister van Justitie belooft pal voor het Rusland-onderzoek te staan

Trump 'niet blij' met conceptovereenkomst over grensmuur

Donald Trump is "niet enthousiast" over de conceptovereenkomst die het Amerikaanse Congres heeft opgesteld omtrent de financiering van de grensmuur die de president wil bouwen tussen de Verenigde Staten en Mexico. Dat meldt persbureau AP. Volgens de Amerikaanse president is de kans op een nieuwe shutdown niettemin klein.

De overeenkomst houdt in dat er niet 5,7 miljard, maar 1,4 miljard dollar (ruim 1,2 miljard euro) wordt vrijgemaakt voor de grensmuur. Ook zou het alleen gaan om stalen hekken, over nog geen honderd kilometer grens. In december verzocht het Witte Huis nog om financiering voor een bijna 350 kilometer lange betonnen muur. Met de deal wil het Congres een nieuwe shutdown van de Amerikaanse federale overheid voorkomen. Die dreigde voor aankomend weekend.

Prominente Republikeinen in het Congres hebben zich achter de overeenkomst geschaard. Volgens hen is de deal zoals die er nu ligt een noodzakelijk compromis. Trump reageerde behoudender en heeft nog niet bekendgemaakt of hij de deal gaat ondertekenen, die hij eerst in detail wil bestuderen. "Ik kan niet zeggen dat ik blij ben", zei hij. "Ik kan niet zeggen dat ik enthousiast ben."

Persbureau AP meldt dat volgens onderhandelaars in het Congres de deal ongeveer dezelfde is als Trump in december werd aangeboden, toen hij en het Congres het niet eens werden. Dit leidde tot de eerste shutdown, die 35 dagen duurde.

Welkom in een nieuw Trumpblog

Lees hier het Trumpblog van vorige week terug.