Thuiskok

Deegrecept

Omdat deeg volgens auteur Ken Forkish het belangrijkste onderdeel is van de pizza beginnen we met een deegrecept. Deze vormt de basis voor de pizzarecepten verderop deze week.

Weeg de ingrediënten af en meng ze. Doe eerst het water in een kleine kom, voeg het zout toe en roer tot het is opgelost. Voeg dan de gist toe en roer zo nu en dan tot het is opgelost. Voeg dan de bloem toe. Meng tot de ingrediënten vermengd zijn. Knijp het deeg met de hand in stukken en wissel het knijpen af met het vouwen van het deeg om er weer een geheel van te maken. Doe dit 30 seconden tot 1 minuut. De gewenste deegtemperatuur na het mengen is 27 graden.

Laat het deeg 20 minuten rusten, kneed het dan 30 seconden tot 1 minuut op een licht met bloem bestoven werkoppervlak. Het deeg moet heel glad zijn. Leg de deegbol met de naad naar onderen in een licht met olie ingevette kom. Dek af met plasticfolie. Zet het deeg 2 uur weg op kamertemperatuur (21 tot 24 graden). Maak van het deeg strakke bol. Zorg dat het deeg niet scheurt. Leg het deeg op een licht met bloem bestoven bord, strooi er wat bloem overheen, dek luchtdicht af en laat 6 uur rusten op kamertemperatuur. Je kunt het deeg ook 4 uur op kamertemperatuur laten rusten en daarna in de koelkast zetten tot de volgende avond.