‘Republikeinen en Democraten bereiken akkoord over grensbewaking’

Het Witte Huis krijgt 1,4 miljard dollar voor de grensbeveiliging tussen Mexico en de Verenigde Staten. Trump eiste in december nog meer dan 5 miljard dollar.

Trump spreekt voorafgaand aan een bezoek aan El Paso (Texas) met Texaanse sherriffs in het Witte Huis.
Trump spreekt voorafgaand aan een bezoek aan El Paso (Texas) met Texaanse sherriffs in het Witte Huis. Foto EPA/T.J. Kirkpatrick

De onderhandelaars van de Republikeinen en Democraten hebben maandagnacht een principeakkoord bereikt over de grensbewaking van de Verenigde Staten. Dat meldt persbureau Reuters dinsdagmorgen.

Als het akkoord getekend wordt is een nieuwe, gedeeltelijke shutdown van de Amerikaanse regering afgewend. Officiële details worden naar verwachting in de loop van deze dinsdag bekendgemaakt.

Anonieme bronnen melden aan The New York Times dat het Witte Huis 1,4 miljard dollar (1,25 miljard euro) krijgt voor de grens. Dat is genoeg voor een hekwerk - geen betonnen muur - van bijna negentig kilometer, schrijft de Amerikaanse krant. Naast het geld voor de muur, krijgt het ministerie van Binnenlandse Veiligheid nog 1,7 miljard dollar voor onder meer nieuwe technologie voor grensbewaking.

5,7 miljard

Trump eiste in december 5,7 miljard dollar om circa 320 kilometer grensmuur tussen Mexico en de Verenigde Staten te bouwen. Het bouwen van die grensmuur is één van zijn belangrijkste verkiezingsbeloftes. Democraten weigerden deze begroting te steunen, maar de Republikeinen hielden ook voet bij stuk. Dat conflict leidde tot de langste shutdown van de Amerikaanse overheid ooit, 35 dagen.

De verwachting is dat het akkoord over de grensbewaking voor 15 februari, als de opschorting van de shutdown afloopt, getekend wordt. Het Congres en het Witte Huis kwamen eind januari een tijdelijke begroting overeen. Daar zat geen geld in voor de grensmuur: de partijen gingen daar verder over in onderhandeling, maar moesten er wel voor de vijftiende uit zijn.

Trump, het Huis van Afgevaardigden en de Amerikaanse Senaat moeten nog instemmen met het akkoord. Trump weigerde in december op het laatste moment een vergelijkbaar akkoord te tekenen, hoewel dit was goedgekeurd door het Congres. Dat leidde vlak voor de Kerst tot de shutdown.

Door de begrotingstwist ontvingen circa 800.000 ambtenaren geen salaris en lag het werk op negen van de vijftien ministeries stil. Ook Trumps jaarlijkse toespraak voor het Congres, de State of the Union, werd uitgesteld.

Trump reageerde maandag tijdens een bijeenkomst in El Paso, Texas, op het onderhandelingsresultaat. “Ze zeggen dat deze commissie vooruitgang boekt. Het is maar dat je het weet, maar die muur komt er gewoon.” Het Witte Huis heeft nog niet officieel gereageerd.