Renovatie Binnenhof miljoenen duurder dan verwacht

In plaats van 12,5 miljoen euro gaat het schilderwerk, nieuw tapijt en de beveiliging nu 72 miljoen kosten.

Het Binnenhof gaat voor een half miljard euro op de schop.
Het Binnenhof gaat voor een half miljard euro op de schop. Foto Jerry Lampen/ANP

De renovatie van het Binnenhof in Den Haag gaat tientallen miljoenen euro’s meer kosten dan begroot. Dat bevestigt het Rijksvastgoedbedrijf dinsdag aan persbureau ANP na berichtgeving van het AD.

Hoeveel de extra kosten precies zijn, is onduidelijk. Het AD meldt op basis van een vertrouwelijk stuk dat het om 72 miljoen euro gaat. Het Rijksvastgoedbedrijf stelt tegen ANP echter dat het om 60 miljoen euro gaat. Het gaat om zogeheten ‘niet-huisvestingskosten’. Daaronder vallen onder meer schilderwerk, nieuw tapijt, beveiliging en de verhuizing van het kinderdagverblijf van het parlement. In de oorspronkelijke begroting stond hiervoor een bedrag van 12,5 miljoen euro.

Het Binnenhof wordt tussen 2020 en 2025 gerenoveerd. Voor de hele renovatie is een half miljard euro uitgetrokken. Technische installaties, zoals liften, airco’s en leidingen moeten worden vervangen. Ook moeten gebouwen worden gemoderniseerd. Het is nog niet duidelijk wie voor de extra kosten opdraait. Het Rijksvastgoedbedrijf en de Tweede Kamer zijn het naar verluidt oneens wie welk deel van de rekening moet betalen.