Rechtszaak

Israël steunt in Nederland aangeklaagde ex-commandanten

Israël steunt een verzoek om een in Nederland aangespannen rechtszaak tegen twee de Israëlische oud-commandanten Benny Gantz en Amir Eshel af te wijzen. Dat verzoek werd ingediend door de Nederlandse advocaten van de twee, zo bleek maandag. Vorig jaar stelde de Palestijnse Nederlander Ismail Ziyada de twee ex-commandanten aansprakelijk voor een luchtaanval in 2014, waarbij zes van zijn familieleden omkwamen. Gantz was destijds commandant van de Israëlische strijdkrachten, Eshel van de luchtmacht. Maandag kwam het Israëlische ministerie van Justitie met een verklaring waarin zij stelt dat de twee immuniteit genieten en niet vervolgd kunnen worden. Gantz is een belangrijke rivaal van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu in de parlementsverkiezingen van 9 april. (NRC)