President Maduro: Ku Klux Klan de baas in het Witte Huis

De omstreden Venezolaanse leider riep de wereld op zich tegen de Verenigde Staten uit te spreken. Die willen volgens hem Venezuela overnemen.

De Britse omroep BBC interviewde Maduro in de Venezolaanse hoofdstad Caracas. De president is hier te zien tijdens een toespraak.
De Britse omroep BBC interviewde Maduro in de Venezolaanse hoofdstad Caracas. De president is hier te zien tijdens een toespraak. Foto Federico Parra/AFP

De Venezolaanse president Nicolás Maduro heeft dinsdag in een interview met de BBC flink uitgehaald naar de Verenigde Staten. Hij noemde de regering van Trump een “bende extremisten”. Het Witte Huis wordt volgens hem geregeerd door “extremistische elementen van de witte suprematisten van de Ku Klux Klan.”

De omstreden president gaf de VS de schuld van de zware economische crisis waarin zijn land zich bevindt. Door hyperinflatie is een groot deel van de Venezolanen in armoede vervallen. Zo’n drie miljoen van hen zijn het land al ontvlucht. De meeste westerse landen, hulporganisaties en experts zien Maduro’s eigen wanbeleid als de oorzaak van de problemen.

‘VS willen Venezuela overnemen’

Tegen de BBC zei Maduro dat hij noodhulp uit het buitenland zal blijven weigeren. Volgens hem is het bieden van hulp voor de VS een manier om een interventie te rechtvaardigen. De VS “stimuleren oorlog zodat ze Venezuela over kunnen nemen”, aldus de president.

Maduro riep de wereld op “wakker te worden, de ogen te openen en te zien dat er sprake is van agressie tegen een vreedzaam land”. Volgens hem heeft Venezuela “problemen net als andere landen in de wereld”, maar die zouden alleen intern opgelost kunnen worden. “Als je Venezuela echt wil steunen”, zei de president. “Zeg dan nee tegen interventie. Zeg de VS zijn handen van Venezuela af te houden.”

Lees ook deze reportage uit Venezuela: Oppositie kan leger niet losweken van Maduro

Twee presidenten

Maduro kreeg vorige maand concurrentie van een andere - zelfbenoemde - president: oppositieleider en parlementsvoorzitter Juan Guaidó riep zichzelf uit tot interim-leider. Zo’n vijftig landen, waaronder de VS en Nederland, hebben Guaidó als nieuwe president erkend. Andere landen zoals Rusland, China en Turkije blijven achter het regime van Maduro staan.

Guaidó liet dinsdag tijdens een demonstratie zijn aanhangers weten dat op 23 februari noodhulp van buitenaf de grenzen over kan. Hoe dit in zijn werk zal gaan, maakte hij niet duidelijk, maar hij verzocht de demonstranten te helpen bij het bezorgen van de hulpgoederen. “Dit is niet de eerste keer dat Venezuela zichzelf moet bevrijden van een tiran”, zei hij. “Maar hopelijk is het wel de laatste keer.”