Oprichter afvalbedrijf Van Gansewinkel overleden

Leo van Gansewinkel haalde in de jaren 60 het afval op van de Philips-fabriek in Maarheeze. Vijftig jaar later was zijn bedrijf afvalmarktleider in de Benelux.

Leo van Gansewinkel groeide op in Brabant. Hij overleed in Zwitserland.
Leo van Gansewinkel groeide op in Brabant. Hij overleed in Zwitserland. Foto Erik van der Burgt/ Hollandse Hoogte

Leo van Gansewinkel, de oprichter van het naar hem vernoemde afvalbedrijf, is dinsdag op 80-jarige leeftijd overleden. Dat meldt persbureau ANP na een gesprek met zijn familie in Zwitserland.

Onder zijn leiding groeide afvalbedrijf Van Gansewinkel uit van een eenmanszaak tot een belangrijke Europese speler. Hij was een van de rijkere ondernemers van Nederland, stond in de Quote 500 en bezat onder meer een zevenhonderd jaar oud kasteel in de buurt van Antwerpen.

Eenmanszaak

Van Gansewinkel ontdekte al op vroege leeftijd dat er geld zat in het vervoer van afval. Hij had op zijn achttiende van zijn oom geleerd hoe hij een vrachtwagen kon besturen en reed in 1964 voor het eerst van en naar de Philips-fabriek in Maarheeze (Brabant) om productieafval naar de stort te rijden.

Langzaam breidde hij zijn afvalbedrijf uit. Hij ging met een tweedehands vuilniswagen bij Brabantse gemeenten langs met het verzoek of hij tegen betaling huisafval mocht inzamelen. Het dorpje Leende hapte als eerste toe, waarna Van Gansewinkel ook andere gemeenten ging bedienen. Uiteindelijk werd hij dé afvalverwerker van Brabant, en later ook van Nederland en zelfs de Benelux.

Verlies

Van Gansewinkel verkocht zijn bedrijf in 2007 voor honderden miljoenen euro’s. Gedurende de financiële crisis namen de afvalstromen af en begon het bedrijf verlies te lijden. Het fuseerde na de verkoop met afvalverwerker AVR en in 2017 met het Engelse afvalverwerkingsbedrijf Shanks. Het fusiebedrijf is nog altijd actief onder de naam Renewi. Na de fusie had het zo’n achtduizend medewerkers in negen verschillende landen, onder meer in Duitsland, Frankrijk en Oost-Europa.

Van Gansewinkel overleed in Zwitserland, waar hij de laatste jaren woonde. Volgens BN de Stem had hij de laatste maanden last van gezondheidsklachten, maar kwam zijn overlijden niettemin onverwacht.