Ook Rabobank beboet voor slecht toezicht op witwassen

De Rabobank had klantendossiers niet op orde. Daardoor wordt het risico op witwassen groter.

Foto Lex van Lieshout/ANP

Rabobank heeft in september vorig jaar een boete van ruim 1 miljoen euro gekregen van toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB). De bank kreeg de straf omdat zij dossiers over klanten niet op orde had. Dat meldt de Volkskrant dinsdagochtend.

Banken moeten van de wet dossiers bijhouden over hun (zakelijke) klanten, met informatie over wie ze zijn en waar hun geld vandaan komt. Dit om te voorkomen dat er geld via de banken wordt witgewassen. Bij de Rabobank waren die dossiers gebrekkig, de bank wist bijvoorbeeld niet altijd wie de uiteindelijke eigenaar van een zakelijke klant was. DNB houdt toezicht op de antiwitwaswetten. De problemen met de dossiers zouden tot en met 2016 hebben bestaan.

Sinds 2014 greep DNB 17 keer in bij banken wegens slechte naleving van de antiwitwaswetten. ING schikte vorig jaar voor een recordbedrag van 775 miljoen euro met justitie. Ook de Volksbank en ABN Amro moesten boetes betalen voor tekortschietende controles. Alleen van de Rabobank was nog niet bekend of zij ook een boete had gekregen.

Lees ook: hoe de witwasjagers van ING nauwelijks tijd kregen om verdachte zaken op te sporen

Rabobank stelt in de Volkskrant dat de vergrijpen waarvoor zij is beboet onvergelijkbaar zijn met die van ING, omdat het niet over het doorlaten van witwastransacties zelf gaat maar over gebrekkige dossiervorming.

‘Staat wil foute bedrijven weren’

Maandag bleek uit onderzoek van NRC dat het ministerie van Financiën meeschreef aan de reactie van DNB op de witwasaffaire bij ING en op die manier de toezichthouder buiten schot hield. Dat is opvallend, omdat DNB een onafhankelijke toezichthouder is. Minister Wopke Hoekstra (Financiën, CDA) benadrukte na de affaire publiekelijk de onfhankelijkheid van de toezichthouder.

Het Openbaar Ministerie constateerde bij ING tussen 2010 en 2016 “structureel” overtredingen van antiwitwaswetgeving. Criminele klanten konden “nagenoeg ongestoord” geld via de ING-rekeningen laten lopen, stelde het OM. De rol van DNB in die periode was beperkt: het legde één keer een voorwaardelijke boete op aan een onderdeel van ING omdat het klantenonderzoek niet klopte.

De overheid onderzoekt of er mogelijkheden zijn om contracten met bedrijven die geschikt hebben met justitie te verbreken, schrijft het Financieele Dagblad dinsdag. Ook wil de staat zulke bedrijven middels een ‘zwarte lijst’ uitsluiten bij aanbestedingen. Minister Hoekstra komt binnen enkele weken met een voorstel, schrijft de krant.