Nissan geeft winstwaarschuwing af

De tegenvallende resultaten komen deels door de vermeende fraude van de ontslagen topman Carlos Ghosn. Het Japanse autobedrijf zette daarvoor 74 miljoen euro opzij.

Nissan-topmanb Hiroto Saikawa presenteert de financiële resultaten in Yokohama.
Nissan-topmanb Hiroto Saikawa presenteert de financiële resultaten in Yokohama. Foto Toshifumi Kitamura/AFP

De Japanse autoproducent Nissan waarschuwt dat de financiële resultaten over 2018 lager uit gaan vallen dan verwacht. Dat heeft het bedrijf dinsdag aangekondigd bij de publicatie van de cijfers over het afgelopen kwartaal. De autoverkopen vallen terug en ook de fraudezaak rond topman Carlos Ghosn kost het bedrijf geld.

Nissan verlaagt zijn verwachting voor de brutowinst over het volledige boekjaar, dat in maart afloopt, van 540 miljard yen (4,3 miljard euro) naar 450 miljard yen (3,6 miljard euro): het slechtste resultaat in zes jaar. De omzet valt volgens de nieuwe prognoses ook 400 miljard yen (3,2 miljard euro) lager uit dan verwacht.

Beleggers hadden niet gerekend op zulke slechte verwachtingen. De koers van Nissan-aandelen op de Duitse beurs daalde vanochtend bijna 3 procent.

Nissan verwacht over 2018 omgerekend 93 miljard euro om te zetten. De omzet in het derde kwartaal steeg wel met 6 procent vergeleken met dezelfde periode in 2017, naar bijna 24,5 miljard euro.

Het bedrijf zegt dat de verwachte winstdaling het gevolg is van “aanhoudend uitdagende marktomstandigheden”. In de Verenigde Staten, China en Europa liep de verkoop van auto’s terug. Nissan verwacht in 2018 5,6 miljoen auto’s te verkopen. In 2017 verkocht het bedrijf nog 5,77 miljoen wagens.

Lees meer: In een rechtbank in Tokio bepleitte Carlos Ghosn – tien kilo lichter, met een touw om zijn middel en sloffen aan – zijn onschuld.

Carlos Ghosn

Het bedrijf heeft ook bijna een miljard yen, 74 miljoen euro, aan kosten moeten maken in verband met vergoedingen aan de voormalige topman Carlos Ghosn. Ghosn zit sinds november vast in Japan. Hij wordt verdacht van verschillende financiële malversaties, waar ook een Nederlandse BV bij betrokken zou zijn.

Kort na zijn arrestatie werden hij en medebestuurder Greg Kelly ontslagen door Nissan. De affaire leidt tot spanning tussen de autobedrijven Renault, Nissan en Mitsubishi, die nauw samenwerken. Renault heeft 43 procent van de aandelen van Nissan in handen. Ghosn zat ook in het bestuur van Renault. Hij stapte daar vorige maand op.