Macedonië heet nu echt Noord-Macedonië

De regering heeft laten weten dat de naamswijziging dinsdag is ingegaan. Een lang conflict met Griekenland is daarmee definitief verleden tijd.

Op dit bord bij de Macedonisch-Griekse grens staat nu nog 'Macedonië'. Binnen drie dagen wordt het bord vervangen.
Op dit bord bij de Macedonisch-Griekse grens staat nu nog 'Macedonië'. Binnen drie dagen wordt het bord vervangen. Foto Ognen Teofilovski/Reuters

Macedonië heet vanaf dinsdag definitief Noord-Macedonië. Dat heeft de regering van het land bekendgemaakt. Met de naamswijziging komt een officieel einde aan een decennialange ruzie met Griekenland, dat de naam Macedonië altijd zag als een claim op zijn eigen grondgebied.

De Macedonische minister van Buitenlandse Zaken Nikola Dimitrov zegt op Twitter te hopen dat er nu een “lange vriendschap” zal ontstaan tussen Griekenland en Noord-Macedonië. “We kunnen ons verleden niet veranderen. Maar we kunnen en zullen wel vorm geven aan een toekomst van vriendschap, partnerschap en samenwerking.”

Twitter avatar Dimitrov_Nikola Nikola Dimitrov We have just exchanged the final note verbale: Prespa Agreement enters into force! May today be the beginning of a long friendship between Greece and North Macedonia. We can’t change our past, but we can and we will shape our future of friendship, partnership and cooperation.

Volgens het ministerie zullen binnen drie dagen borden bij grensovergangen en op luchthavens worden aangepast. Binnen vier maanden komen er nieuwe kentekenplaten uit, met de inscriptie ‘NMK’. Aan het einde van het jaar gaat het land nieuwe paspoorten uitgeven.

Voor nationalistische Grieken deed de naam van Macedonië te veel denken aan de gelijknamige Griekse provincie. Zij vonden dat hun land het alleenrecht heeft op de naam. Het conflict was voor Athene reden genoeg om de toetreding van Macedonië tot de NAVO - een grote wens van het land - telkens te blokkeren.

Akkoord

Een doorbraak kwam vorig jaar in de vorm van het zogeheten Prespa-akkoord. Macedonië beloofde zijn naam te veranderen in Noord-Macedonië, als Griekenland het land zou toelaten tot de NAVO. Tweederde van de Grieken was nog altijd niet tevreden: zij wilden dat Macedonië helemaal verdween uit de naam van hun noorderbuur. Premier Tsipras wist de deal vorige maand met moeite door het parlement te krijgen.

Lees meer over de naamkwestie: Waarom iedereen zich met het kleine Macedonië bemoeit

De Grieken bekrachtigden vorige week hun kant van de overeenkomst, toen het parlement zijn fiat gaf aan de Macedonische toetreding tot de NAVO. Dinsdag was het met de naamswijziging de beurt aan Noord-Macedonië, twitterde minister Dimitrov: “Het Prespa-akkoord is nu van kracht!”

De Macedonische naamkwestie speelde al vanaf het moment dat het land in 1991 onafhankelijk werd van Joegoslavië. De toetreding tot de VN in 1993 kon vanwege de ruzie met Griekenland alleen gebeuren onder de naam FYROM, een afkorting voor de ‘Former Yugoslav Republic of Macedonia’. Nu het geschil is bijgelegd, zal Noord-Macedonië waarschijnlijk binnen een jaar NAVO-lid zijn.