Jury: ‘El Chapo’ schuldig aan drugshandel, witwassen, moord

Joaquín ‘El Chapo’ Guzmán wordt nu mogelijk veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Hij was een centraal figuur in de Mexicaanse drugsoorlog.

Archiefbeeld van El Chapo uit 2014.
Archiefbeeld van El Chapo uit 2014. Foto Eduardo Verdugo/AP

Een jury in New York heeft de Mexicaanse kartelbaas Joaquín ‘El Chapo’ Guzmán schuldig verklaard op tien aanklachten. Dat melden internationale persbureaus.

‘El Chapo’ is onder meer schuldig bevonden aan grootschalige drugshandel, moord, witwassen van geld en het leiden het Sinaloa-kartel, een criminele organisatie. Hij wordt nu mogelijk veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf.

Volgens de aanklagers was de drugsbaron verantwoordelijk voor de smokkel van minimaal tweehonderd ton cocaïne, heroïne, marihuana en methamfetamine naar de Verenigde Staten.

Guzmán, een van de belangrijkste figuren in de Mexicaanse drugsoorlog, werd in 2017 uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Het jaar ervoor werd hij in Mexico gearresteerd nadat hij uit een zwaarbeveiligde gevangenis wist te ontsnappen. Eerder werden hooggeplaatste kartelfiguren al uitgeleverd, maar Guzmán is de eerste die berecht wordt.

Het proces begon in november in Brooklyn, New York, en kent meer dan vijftig getuigen. De rechter bepaalt op een later moment hoe lang Guzmán de cel in moet.

Lees ook het achtergrondverhaal: Paranoia van ‘El Chapo’ gaf FBI uniek inkijkje in zijn privéleven