Geen verhoogd gezondheidsrisico door chroom-6 in gevangenissen

In een aantal gevangenissen bewerkten gedetineerden hout dat was geïmpregneerd met chroom-6. De stof kan kanker veroorzaken.

De gevangenis in Vught, waar gedetineerden ook met het chroom-6-hout werkten.
De gevangenis in Vught, waar gedetineerden ook met het chroom-6-hout werkten. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Gedetineerden en bewakers in enkele Nederlandse gevangenissen hebben bij het bewerken van met chroom-6 geïmpregneerd hout niet blootgestaan aan verhoogde gezondheidsrisico’s. Dat blijkt uit een dinsdag gepubliceerd onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

In de gevangenissen in Ter Apel, Hoogeveen, Vught, Leeuwarden, Middelburg, en Breda gebruikten gevangenen hout met chroom-6 bij het maken van schuttingen en tuinpoorten. Daarbij verzaagden ze het hout ook, zodat chroom-6-deeltjes in de lucht terechtkwamen. Uit metingen die in 2014 en 2016 zijn uitgevoerd in de werkplaats van een van de gevangenissen, blijkt volgens het RIVM dat het chroomgehalte nooit boven de toen geldende grenswaarde is gekomen.

De gemeten waarden zaten wél boven de strengere norm die tegenwoordig van kracht is. Volgens RIVM-onderzoeker Ronald van der Graaf betekent dit echter niet dat de omstandigheden in 2014 en 2016 gevaarlijk waren. De chroom-6-norm is geen medische grens waarboven blootstelling altijd schadelijk is, legt Van der Graaf uit. “De normen zijn meer maatschappelijke afspraken over de mate van blootstelling die we acceptabel vinden.”

Klachten

Twee mensen meldden zich de voorbije jaren met gezondheidsklachten - maagkanker en een keel- en neusaandoening - die mogelijk door chroom-6 veroorzaakt waren. Volgens het RIVM kunnen hun ziekten ook “een andere oorzaak hebben”. Bovendien gaat het om een “beperkt aantal meldingen” ten opzichte van alle mensen die met het chroom-6-hout in aanraking zijn gekomen. Het RIVM ziet geen aanleiding om nog meer onderzoek te doen.

Lees meer over de affaire bij Defensie: Verf met chroom-6 is erger dan asbest

De Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI), die de Nederlandse gevangenissen beheert, is volgens het RIVM “alert en proactief” met de chroom-6-zaak omgesprongen. Sinds juni vorig jaar werkt geen enkele gevangenis meer met chroom-6-hout. Toen een leverancier toch hout leverde dat met chroom-6 was bewerkt, nam de DJI maatregelen. Daarnaast laat de dienst geregeld metingen uitvoeren naar het chroom-6-gehalte in hout in gevangeniswerkplaatsen.

Chroom-6 is kankerverwekkend en kan de longziekte COPD veroorzaken. Defensie en spoorbedrijf NS zijn al jaren verwikkeld in chroom-6-schandalen. Medewerkers van beide organisaties moesten zonder bescherming verflagen afschuren die chroom-6 bevatten. Velen werden daar ziek van. Vorige week maakten de gemeente Tilburg en NS nog bekend dat ze 10 miljoen euro schadevergoeding gaan betalen aan circa achthonderd mensen die in een Tilburgse NS-werkplaats blootgesteld werden aan het spul.