Examenfraude op campus hogeschool Stenden in Qatar

Internationaal onderwijs De Onderwijsinspectie onderzoekt de hogesschool Stenden in Qatar. Er zouden ten onrechte Nederlandse diploma’s zijn uitgereikt.

De nevenvestiging van de Nederlandse hogeschool NHL Stenden in Qatar kampt met corrupt personeel, een gebrekkige administratie, tentamen- en examenfraude.

Dat blijkt uit gesprekken met betrokkenen, interne correspondentie en studentendossiers uit Qatar, in bezit van NRC. De problemen zijn al jaren bekend bij de grootste hogeschool van Friesland (24.000 studenten, 2.000 personeelsleden). Die profileert zich als de meest internationale hogeschool van Nederland, met bijkantoren in Thailand, Zuid-Afrika, Bali en Qatar.

Uit interne stukken blijkt dat er in Qatar taalvaardigheidstoetsen en handtekeningen zijn vervalst en dat studenten op onverklaarbare wijze voldoendes hebben gekregen.

Ook zouden er sterke aanwijzingen zijn dat lokale medewerkers geld en luxe goederen hebben aangenomen in ruil voor voldoendes.

De campus van NHL Stenden in de Qatarese hoofdstad Doha is een gezamenlijk commercieel onderwijsbedrijf van de hogeschool uit Leeuwarden en de Qatarese miljardair sjeik Faisal Bin Qassim Al Thani.

De Onderwijsinspectie doet sinds oktober 2018 onderzoek naar de gang van zaken in Qatar, na een melding van misstanden door een oud-medewerker.

In 2012 concludeerde de inspectie al eens dat Stenden „inhoud, begeleiding en beoordeling van het praktijkgedeelte en de afstudeerprocedures” op haar buitenlandse vestigingen slecht had geregeld en dat de school ten onrechte Nederlandse diploma's had verstrekt.

Het huidige inspectie-onderzoek richt zich onder meer op de manier waarop het bestuur is omgegaan met een brandbrief van drie examencommissies van NHL Stenden. Die hebben de wettelijke taak om de kwaliteit en integriteit van diploma’s te bewaken. Zij zegden op 1 februari 2017 het vertrouwen op in de Qatarese vestiging. Sinds 2000 hebben zo’n 800 buitenlandse studenten daar een Nederlands hbo-diploma gekregen.

De commissies pleiten in de brief voor sluiting van de Qatarese vestiging, omdat „de kwaliteit van de resultaten en de authenticiteit van het werk van studenten” niet gegarandeerd is.

Dat komt onder meer omdat examinatoren in Qatar „gevoelig zijn voor druk van studenten, ouders, sponsors, management en zelfs de Qatarese overheid”.

Stilgehouden

Ian MckKay, oud-docent van Stenden Qatar, zegt dat de problemen zijn stilgehouden. Volgens hem zijn vooral studenten uit landen als India en Bangladesh gedupeerd. „Hun families liggen krom voor een Europees diploma van Stenden.”

Erica Schaper, bestuursvoorzitter van NHL Stenden, wil hangende het inspectie-onderzoek niet reageren. Wel zegt zij dat zegt het onderwijs van de hogeschool in Qatar „aan de Nederlandse wet- en regelgeving voldoet.”

Hier haal je zo een Nederlands diploma pagina 10-11