Keeper en wereldkampioen 1966 Gordon Banks (81) overleden

Doelman Banks speelde 73 interlands voor het Engelse elftal.

Gordon Banks in actie tijdens het WK van 1966.
Gordon Banks in actie tijdens het WK van 1966. Foto STF/AFP

Gordon Banks, de voetbaldoelman die Engeland in 1966 op Wembley aan de enige wereldtitel hielp, is maandagnacht op 81-jarige leeftijd overleden. Dit heeft zijn familie dinsdag bekendgemaakt. Banks wordt beschouwd als een van de beste keepers ooit. De doelman van Leicester City en later Stoke City speelde 73 interlands – zijn eerste in 1963 – voor het Engelse elftal. Hij werd zes keer uitgeroepen tot beste doelman ter wereld.

Banks wordt door veel fans herinnerd om zijn redding op een ‘onhoudbare’ kopbal van de Braziliaan Pelé op het wereldkampioenschap in 1970 in Mexico, in de Britse pers vaak the greatest save ever genoemd. Banks beëindigde zijn loopbaan in 1973 nadat hij het jaar ervoor door een auto-ongeluk blind was geraakt aan zijn rechteroog.

Banks’ actie tijdens het wereldkampioenschap van 1970, waarbij hij de kopbal van de Braziliaanse sterspeler Pelé stopte: