Corruptie

OM eist 10 maanden celstraf voor voormalig directeur van Huawei

Het Openbaar Ministerie eist een celstraf van tien maanden tegen een oud-directeur van Huawei Nederland. Hij wordt verdacht van onder meer corruptie en verduistering van geld van het telecombedrijf. De voormalige directeur moest in 2012 Huawei introduceren op de Nederlandse markt en nam diensten af van bedrijven waarvan hij zelf aandeelhouder was. Dit was contractueel verboden. De organisaties leverden deze diensten vervolgens niet (volledig). De man gaf wel opdracht tot betalingen en maakte hier volgens het OM 145.000 euro winst op. Huawei leed zo naar eigen zeggen 380.000 euro schade. Het OM eist dat de man dat bedrag volledig terugbetaalt. De oud-directeur ontkent dat hij strafbare feiten heeft gepleegd en stelt dat de winst steeg dankzij het inhuren van de bedrijven. (NRC)