Recensie

Recensie Film

‘Corgi’: Belgische animatie vol karikaturen

Animatie De favoriete hond van de Britse koningin Elizabeth werkt zich in de nesten en moet zijn weg terugvinden naar het paleis. ‘Corgi’ is niet onaardig, maar die stereotypen hadden niet gehoeven.

De Queen is dolgelukkig met haar nieuwe corgi Rex in ‘Corgi’.
De Queen is dolgelukkig met haar nieuwe corgi Rex in ‘Corgi’.

Corgi Rex is de favoriete nieuwe puppy van de Britse koningin Elizabeth II. Het door en door verwende viervoetertje leeft dan ook als een vorst in het paleis. De maaltijden zijn copieus, er is altijd reuring en genoeg ruimte om te spelen. Als een ordinaire Amerikaanse president, die zeer veel op Trump lijkt, het paleis bezoekt, dreigt Rex gekoppeld te worden aan het (seksueel) assertieve teefje van diens vrouw. In de consternatie die ontstaat, bijt Rex per ongeluk in het kruis van de president.

Door een gemene actie van een jaloerse corgi die ook ‘top dog’ wil zijn, komt Rex buiten het paleis terecht, waarbij Elizabeth denkt dat hij gestorven is. Hij vindt zijn toevlucht in een dierenasiel, waar agressieve honden een vechtclub in de kelder hebben. Lukt het Rex te ontsnappen en zijn weg terug te vinden naar het paleis?

Op zich is deze Belgische animatiefilm niet onaardig, maar het scenario wordt ontsierd door seksisme en racisme. Een teefje wil óf een stoere sterke hond óf een leven in weelde. Een karikaturale homo, met roze hoed, komt het asiel bezoeken, op zoek naar een leuk schoothondje. En waarom moet de asieldirecteur een Indiër met – o wat lollig – derdewereldaccent zijn?