Cijfers ministerie

Antisemitische daden met driekwart gestegen in Frankrijk

Het aantal geregistreerde antisemitische daden in Frankrijk is in 2018 met 74 procent toegenomen ten opzichte van een jaar ervoor. Dat zei minister van Binnenlandse Zaken Christophe Castaner maandag op bezoek bij een recent beschadigde herinneringsboom voor de in 2006 in de Parijse banlieue vermoorde Joodse man Ilan Halimi. De cijfers komen na een weekend van openlijk antisemitisme in de marge van demonstraties van gele hesjes. Een filiaal van het restaurant Bagelstein in Parijs werd beklad met de tekst ‘Juden’, door schilderingen van Auschwitz-overlevende Simone Veil werden hakenkruizen gekalkt en in graffititeksten werden links gelegd tussen zakenbank Rothschild en zijn oud-werknemer Emmanuel Macron, „hoer van de universele jodenkliek”. (NRC)