Luchtruim België 24 uur op slot door nationale staking

In verband met een nationale staking kan woensdag geen enkel toestel in België landen of opstijgen. Vluchten op grote hoogte ondervinden geen hinder.

Brussels Airport heeft alle passagiers- en vrachtvluchten geannuleerd.
Brussels Airport heeft alle passagiers- en vrachtvluchten geannuleerd. Foto iStock

Vanaf dinsdag 22.00 uur kunnen er in België 24 uur lang geen vliegtuigen landen of opstijgen. Deze zeldzame maatregel is genomen door de Belgische luchtverkeersleiding, Skeyes, omdat werknemers mogelijk meedoen aan een voor woensdag aangekondigde nationale staking. Vluchten die het land op grote hoogte doorkruisen, kunnen wel doorgaan. Ook in veel andere sectoren wordt door de nationale staking veel hinder verwacht.

Skeyes sluit het luchtruim voor opstijgende en landende vliegtuigen omdat er “geen zekerheid [is] over het aantal medewerkers op een aantal cruciale posten”. Individuele verkeersleiders hoeven niet vooraf te melden of ze gaan staken. Vliegtuigen die op acht kilometer of hoger vliegen kunnen doorgaan omdat het toezicht daarop ligt bij de Europese luchtverkeersleiding.

Overal hinder verwacht

De nationale staking in België werd afgekondigd door drie grote vakbonden uit onvrede over de maximale loonstijging van 0,8 procent die de werkgevers zeggen te kunnen bieden. Zowel in de publieke als de particuliere sector wordt woensdag veel hinder verwacht. Veel gemeentehuizen blijven dicht, in de havens wordt ook gestaakt schrijft De Standaard. Kinderdagverblijven gaan mogelijk niet open, supermarkten kunnen dicht zijn, en ook in de transport- en metaalsector wordt waarschijnlijk gestaakt.

De Belgische luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines kondigde vorige week al aan vluchten te schrappen. Ook de luchthavens van Charleroi en Brussel hadden al vluchten geschrapt. Ook het treinverkeer zal hinder ondervinden van de staking. Ongeveer de helft van de treinen valt uit. Tussen grote steden blijven de treinen wel rijden.