Australische oppositie wint stemming over behandeling asielzoekers

Ondanks het kleine verschil in stemmen, 75 om 74, wordt het gezien als een klap voor de conservatieve coalitie.

Australische artsen na een persconferentie. Zij hebben kritiek op de medische faciliteiten op de eilanden.
Australische artsen na een persconferentie. Zij hebben kritiek op de medische faciliteiten op de eilanden. Foto Mick Tsikas/EPA

Het wordt waarschijnlijk makkelijker voor asielzoekers die vastzitten op eilanden in de Stille Oceaan om medische hulp te krijgen op het Australische vasteland. Het lagerhuis stemde dinsdag over een wetswijziging. De oppositie haalde voor het eerst in 78 jaar een meerderheid. Ondanks het kleine verschil in stemmen, 75 om 74, wordt het gezien als een klap voor de conservatieve coalitie, schrijven internationale persbureaus.

De wetswijziging moet nog door de senaat worden goedgekeurd, maar verwacht wordt dat ook daar een meerderheid voor de wijziging zal stemmen. Met de huidige wet bepaalt de minister van Binnenlandse Zaken wie in aanmerking komt voor medische behandeling op het vasteland. In de toekomst zal een medisch comité dat besluiten.

Premier Scott Morrison was fel tegen het voorstel. Door de wetswijziging vreest Morrison nu dat asielzoekers alsnog Australië binnenkomen. Hij schreef op Twitter dat Labour, de partij die de wetswijziging in gang zette, “opnieuw heeft aangetoond dat ze gewoon niet begrijpen hoe ze de grenzen van Australië moeten beschermen”.

Twitter avatar ScottMorrisonMP Scott Morrison Our border protection framework works. We stopped the boats, stopped the deaths at sea, closed the detention centres, removed all children from detention and from Nauru. Tonight Labor have demonstrated again they just don’t understand how to protect Australia’s borders.

Zijn beleid, het sluiten van de grenzen en asielzoekers naar detentiecentra op eilanden sturen, werkt volgens hem wel. Begin februari werden de laatste kinderen van Nauru gehaald. Dat noemde hij een “mijlpaal”. Recentelijk werden er vijfhonderd asielzoekers om medische redenen overgeplaatst naar Australië.

Kritiek van VN

Sinds 2012 stuurt Australië asielzoekers die in het land aankomen door naar Nauru. Het anti-immigratiebeleid, dat ingesteld werd om mensensmokkelaars vanuit Azië te ontmoedigen, krijgt al jarenlang kritiek. VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR riep Australië in oktober al op om de asielcentra op Nauru en Nieuw-Guinea te sluiten. Ongeveer een derde van de 1.200 asielzoekers verblijft in tenten, waar ze geen smartphones kunnen gebruiken en continu onder controle staan.

Naast de VN uiten ook hulporganisatie Artsen zonder Grenzen en Australische medisch specialisten kritiek op de ontoereikende medische faciliteiten op de eilanden. Volgens hen zou er ook te weinig psychologische hulp zijn. In 2008 sloot Australië het centrum op Nauru dat in 2001 was geopend. Toen vijf jaar later het aantal asielzoekers weer steeg, heropende het land de centra.