Aartsbisschop Eijk dreigt z’n kathedraal te verliezen

De Sint-Catharinakathedraal in Utrecht, de belangrijkste kerk van het bisdom, is te duur in onderhoud. De samenwerkende parochies in Utrecht willen de eeuwenoude kerk daarom verkopen. Daarmee dreigt aartsbisschop en kardinaal Wim Eijk zijn zetel kwijt te raken.

De hoogste katholiek leider van Nederland moet dan op zoek naar een andere kathedraal. Dat is een unicum; nooit eerder moest een Nederlandse bisschop zijn zetel verplaatsen vanwege bezuinigingen.

De parochies in Utrecht hebben een begrotingstekort van ruim vier ton. Door teruglopend kerkbezoek komt er te weinig geld binnen om het onderhoud te betalen van de Sint-Catharinakathedraal – ook bekend als de Catharijnekerk – en de Augustinuskerk. Volgens de parochies zijn de kosten voor de Catharijnekerk „substantieel” hoger. Deze monumentale kerk uit 1560 doet sinds 1853 dienst als kathedraal. Het is de plek waar Eijk de mis opdraagt tijdens belangrijke kerkelijke vieringen waarbij katholieken worden gewijd tot priesters en bisschop.

Met het Museum Catharijneconvent, onderdeel van hetzelfde kloostercomplex, voeren de parochies verkennende gesprekken over een overname. Het afstoten van de kerk valt slecht bij veel gelovigen. Zij zijn een petitie gestart voor het behoud van de kerk. (NRC)