Zestien burgers omgekomen bij aanval op laatste IS-bolwerk

Onder de doden zijn minstens zeven kinderen, meldt het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten.

Vrouwen in nikabs en hun kinderen vluchten voor de gevechten in het laatste bolwerk van Islamitische Staat (IS), in de oostelijke regio Deir ez-Zor.
Vrouwen in nikabs en hun kinderen vluchten voor de gevechten in het laatste bolwerk van Islamitische Staat (IS), in de oostelijke regio Deir ez-Zor. Foto Delil Souleiman/AFP

Bij bombardementen van de internationale coalitie onder leiding van de VS op een van de laatste bolwerken van Islamitische Staat (IS) zijn zeker zestien burgers omgekomen. Onder de slachtoffers zijn minstens zeven kinderen. Ook zijn er bijna dertig IS-strijders omgekomen. Dat meldt het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten dat vanuit Londen de oorlog in Syrië volgt.

De Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF, veelal Koerdische troepen) die door de Verenigde Staten worden gesteund, begonnen zaterdag een offensief tegen IS in de oostelijke provincie Deir ez-Zor. Daar stuitte de SDF op veel verzet en werd de afgelopen dagen hevig gevochten. De strijd gaat om de twee laatste steden die nog in handen zijn van de terreurgroep. In Baghouz, ten oosten van de rivier de Eufraat en dicht bij de grens met Irak, zijn meer dan duizend burgers op de vlucht geslagen. Eerder waren er ook al 20.000 burgers op de vlucht geslagen.

Lees ook: Burgers, strijders en slachtoffers ontvluchten het laatste IS-bolwerk in Syrië

Volgens de SDF zitten er nu nog zo’n vierhonderd tot zeshonderd IS-strijders in Baghouz, onder wie ook buitenlanders. IS riep in 2014 het kalifaat uit in grote delen van Irak en Syrië, maar is inmiddels bijna zijn hele grondgebied verloren. In 2017 verloor de terreurgroep zijn belangrijkste bolwerken, het Syrische Raqqa en de Iraakse stad Mosul. Dat betekent echter niet dat de organisatie geheel verslagen is. Verwacht wordt door experts dat IS ondergronds gaat en aanslagen blijft plegen.

Terugtrekking VS

De Amerikaanse president Donald Trump heeft aangekondigd tweeduizend Amerikaanse troepen terug te trekken uit Syrië. Waarschijnlijk begint de terugtrekking al binnen enkele weken. Trump zei onlangs nog dat de oorlog tegen IS al bijna gewonnen is en dat hij op korte termijn een verklaring verwacht dat de SDF het gebied heeft veroverd. De vrees bestaat dat er door de Amerikaanse terugtrekking een machtsvacuüm ontstaat, waardoor het makkelijker wordt voor militante groepen om weer een voet aan de grond te krijgen in Syrië.