Verdachte Krabbeplasmoord: dood ex-vriendin was zelfverdediging

Volgens de verdachte stak zijn ex-vriendin hém eerst in zijn been met een mes. Het slachtoffer werd daarna met zestien messteken om het leven gebracht.

Foto Roos Koole/ANP

De 33-jarige Gilroy de J. uit Schiedam heeft maandag in de extra beveiligde rechtbank in Rotterdam gezegd dat het doden van zijn ex-vriendin Graciela zelfverdediging was. Volgens de verdachte stak zijn ex-vriendin hém eerst in zijn been met een mes. Het Openbaar Ministerie noemt dat onwaarschijnlijk en ongeloofwaardig, omdat er geen wond werd gevonden in de kuit van de verdachte. Wel had de verdachte letsel aan zijn been, maar dat kon ook maanden oud zijn.

Het OM eist een gevangenisstraf van veertien jaar en TBS met dwangverpleging. Uit onderzoek door het Pieter Baan Centrum is gebleken dat de verdachte kampt met psychische problemen. Volgens het OM bestaat er daarom een groot risico op herhaling. “Gezien de ernst en aard van het feit en de enorme gevolgen die dit voor de nabestaanden heeft gehad, is een gevangenisstraf van lange duur de enige passende sanctie”, schrijft het OM in een verklaring.

Zestien messteken

De 21-jarige ex-vriendin van De J. kwam in september 2017 door zestien messteken om het leven. Ze werd achtergelaten in een sloot in de Krabbeplas in Vlaardingen. In juni 2018 bekende De J. haar gedood te hebben. Het slachtoffer werd sinds het verbreken van haar relatie met De J. lastiggevallen door hem. Volgens het OM kon hij het “niet verkroppen” dat zij een nieuwe relatie had. In de uren voorafgaand aan haar dood verstuurde de vrouw twaalf nood-sms-berichten aan familie. Uit de meegestuurde geluidsfragmenten wordt duidelijk dat ze bang was.

De rechtszaak verliep maandag onrustig. Tijdens een eerdere zitting vielen nabestaanden van het slachtoffer de verdachte aan. Daarom werd de zaak verplaatst naar de extra beveiligde rechtbank in Rotterdam, waar het publiek achter glas zit. Ook daar werd nu volgens persbureau ANP verschillende keren op het glas gebonkt tijdens de zitting en moest een man worden afgevoerd door de politie.