Brexitblog

Britse luchtvaartmaatschappij failliet, mede om Brexit

Op 29 maart 2019 verlaat het Verenigd Koninkrijk - in principe - de Europese Unie. Het Lagerhuis heeft het Brexitakkoord van premier Theresa May met een grote meerderheid weggestemd, waardoor het uittredingsproces in een impasse is beland. Hoe trekt May haar land daar weer uit?

Dit blog gaat dicht

Een nieuwe week betekent een nieuw Brexitblog.

Lees hier verder: Drie parlementariërs verlaten Conservatieve Partij

Britse luchtvaartmaatschappij failliet, mede om Brexit

De Britse luchtvaartmaatschappij Flybmi stopt per direct met het uitvoeren van vluchten. Dat maakte de regionale maatschappij zaterdagavond bekend. Het bedrijf heeft per direct faillissement aangevraagd, mede vanwege de naderende Brexit.

Flybmi zegt dat het duurder is geworden om CO2 uit te stoten doordat Britse maatschappijen straks niet meer volledig mogen deelnemen in het Europese handelssysteem van emissierechten. Daar komt volgens Flybmi nog bij dat benodigde luchtvaartcontracten niet zijn binnengehaald door de onzekerheid rondom Brexit. Zulke contracten zijn nodig om naar bepaalde bestemmingen te mogen vliegen. Ook de stijging van de brandstofprijzen speelt mee.

Flybmi, waar 376 medewerkers werken, was actief op 25 routes binnen het Verenigd Koninkrijk en Europa. Het voerde wekelijks zo'n zeshonderd vluchten uit, onder meer naar Frankrijk, Duitsland, Italië en Zweden. Volgens de BBC leidde het plotseling aangekondigde faillissement er zaterdag toe dat passagiers die al in München waren ingecheckt, niet meer naar hun bestemming Bristol mochten vliegen. Volgens persbureau AP zijn zondag honderden reizigers gestrand.

May verliest symbolische stemming, No Deal-scenario niet van tafel

Opnieuw een pittige dag voor premier Theresa May. Donderdagavond werd een motie die op initiatief van het kabinet was ingebracht, door het Britse Lagerhuis weggestemd. Het amendement ging over de steun van het Lagerhuis wat betreft de heronderhandelingen in Brussel en was niet-bindend, maar meer symbolisch van aard.

In de tekst stond ook dat een No Deal-scenario, wanneer het amendement was aangenomen, zou worden uitgesloten. Het amendement sneuvelde donderdag met 303 stemmen tegen en 258 voor. Dat kwam onder meer doordat hardliners binnen de Tories zich tegen May en haar kabinet keerden door zich van stemmen te onthouden. Zij willen niet dat het No Deal-scenario wordt uitgesloten.

Lees ook: Tot nieuwe stemming is het Brexit-proces gestold

Volgens een deel van die groep valt er in Brussel niets meer te onderhandelen wanneer uittreding zonder deal wat betreft het Lagerhuis van tafel is. Of May in Brussel nog wat kan halen, is sowieso nog maar de vraag. Toch is de afspraak met het Lagerhuis dat May met aanpassingen komt op het gebied van de Ierse noodoplossing, die het akkoord voor het parlement alsnog acceptabel moeten maken.

Oppositiepartij Labour had donderdag een amendement ingebracht dat May had moeten verplichten om voor 27 februari met zulke concrete aanpassingen te komen. Het voorstel werd met een kleine meerderheid van 16 stemmen verworpen. Ook de Schotten lieten donderdag van zich horen. De SNP, de Schotse Nationale Partij, probeerde via een amandement het vertrek van het VK uit de EU met drie maanden uit te stellen. Ook die herziening haalde het niet.

Corbyn boos

Oppositieleider Jeremy Corbyn is woedend op May, die donderdag overigens zelf niet in het Lagerhuis aanwezig was. Hij verwijt de premier de stemming over het aangepaste akkoord bewust tot op het allerlaatste moment uit te stellen, zodat het Lagerhuis zich uiteindelijk genoodzaakt ziet om met haar plannen akkoord te gaan - een verwijt dat May de afgelopen weken al veel vaker van de oppositie te horen kreeg. The Guardian bericht dat Corbyn volgende week met EU-hoofdonderhandelaar Michel Barnier om de tafel gaat.

Downing Street, het officiële perskanaal van de premier, sloeg kort na Corbyns verwijten terug met een verklaring. Een woordvoerder beschuldigde Corbyn er namens de premier opnieuw van zijn partijbelang boven het landsbelang te stellen. De woordvoerder: "Het kabinet blijft doorgaan met de onderhandelingen over de noodoplossing met de EU om er zo voor te zorgen dat we op tijd kunnen uittreden."

Minister Blok en Brexitmuppet zijn een hit op internet

Om te laten zien dat de gevolgen niet te overzien zijn wanneer een ondernemer onvoorbereid de Brexit tegemoet treedt, leende minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok zijn werkkamer een dagje uit. Languit over het bureau van de VVD’er ligt een figuur dat niet zou misstaan als mascotte van een sportteam, maar in dit geval Brexit moet voorstellen. Een gewaarschuwd minister telt voor twee.

Foto Aad Meijer

De wonderlijke foto van Blok is onderdeel van de campagne Zorg dat Brexit jouw bedrijf niet in de weg zit, waarmee de Rijksoverheid ondernemers wil waarschuwen zich toch vooral voor te bereiden op het naderend vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie. Het is onbekend hoe en waarom men bij het ministerie bij een reusachtig blauw monster uitkwam, maar dat dit figuur Blok van zijn werk houdt is duidelijk.

De campagne is het kanaal al overgestoken, waar Britse twitteraars Blok en het monster oppikken en de BBC er een nieuwsartikel aan wijdt. “De Nederlandse regering ziet Brexit niet als olifant in de kamer, maar als een soort gigantische muppet op een bureau.”

Minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge (CDA) doet online nog een duit in het zakje, door zich hardop af te vragen wie zich voor de fotoshoot in het blauwe Brexitpak liet hijsen.

Stef? Geef even een teken van leven zodat we zeker weten dat het goed is afgelopen!
[wie van de collega’s zit in dat pak eigenlijk?] pic.twitter.com/Gju7LtlbsY

— Hugo de Jonge (@hugodejonge) February 14, 2019

'Ook topman MI6 blijft langer aan vanwege Brexit'

De baas van de Britse geheime dienst MI6 blijft waarschijnlijk twee jaar langer zijn rol uitoefenen zodat hij de buitenlandse inlichtingendienst door de Brexit kan loodsen. Dat schrijft dagblad The Times. Alex Younger (55) zou in november met pensioen gaan nadat hij de gebruikelijke vijf jaar als topman heeft volgemaakt. Bronnen zeggen echter tegen The Times dat het "cruciaal is dat de topmannen van de veiligheids- en inlichtingendiensten aanblijven in de turbulente periode nadat Groot-Brittannië de EU verlaat".

Het nieuws is niet officieel bevestigd. Volgens de Financial Times is er nog geen beslissing genomen en zouden deze besprekingen "routine" zijn.

Als premier Theresa May en minister van Buitenlandse Zaken Jeremy Hunt zijn aanblijven definitief goedkeuren, is Younger de langstzittende MI6-baas sinds de jaren zestig. De topman van MI5, Andrew Parker, heeft vorig jaar al toegezegd de Britse veiligheidsdienst langer te blijven aansturen tot 2020.

Omdat de samenwerking tussen de Europese diensten buiten de EU om is geregeld, is de verwachting dat die samenwerking ook na de Brexit intact zal blijven. Toegang tot het Schengen-informatiesysteem - de database met gegevens over verloren paspoorten, criminelen, terroristen en jihadstrijders - is echter wel een belangrijk punt in de Brexit-onderhandelingen. Wie toegang wil moet zich houden aan de Europese databeschermingswetten en het gezag van het Europese Hof van Justitie. Britse rechters zullen hier dus niet het laatste woord hebben.

Lees ook: Zijn de veiligheidsdiensten Brexit-proof?

Britse economie groeide in zes jaar niet zo langzaam

De jaarlijkse economische groei van het Verenigd Koninkrijk is in zes jaar tijd niet zo laag geweest. Dat blijkt uit maandag vrijgegeven cijfers over het bruto binnenlands product, dat de omvang van de economie weergeeft. In 2018 groeide de Britse economie met 1,4 procent - die groei was voor het laatst zo klein in 2012. Overigens gold voor alle grote West-Europese economieën dat deze in 2018 trager groeiden dan in 2017. Ook werden de groeiverwachtingen voor 2019 naar beneden bijgesteld.

Doordat de groei is vertraagd, krijgt een gemiddeld Brits huishouden 1.500 pond per jaar minder binnen dan vóór het Brexitreferendum voor 2018 werd voorspeld. Huishoudens zijn slechter af dan verwacht doordat de Britse economie niet meer zo snel groeit, maar de inflatie door de dalende koers van het pond wel is toegenomen.

Lees ook: Het Britse pond als de mijnvogel van Brexit

Een tweetal economen zegt maandag tegen The Guardian dat de onzekerheid rondom Brexit de economie parten speelt. Dat zou blijken uit het feit dat de Britse economie het laatste kwartaal van 2018 met 0,4 procent is gekrompen. Met name december was een chaotische maand wat betreft de echtscheiding tussen het VK en de EU. Zo werd een cruciale stemming over Theresa Mays akkoord uitgesteld en overleefde de premier nipt een vertrouwensstemming.

Dit weekend kwam het Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA), een onderdeel van het ministerie van Economische Zaken, met cijfers over Britse bedrijven die vanwege Brexit zijn verhuisd naar Nederland. Vorig jaar ging het om 42 bedrijven, wat Nederland in totaal 1923 banen en 291 miljoen euro aan investeringen opleverde.

Welcome!

Goedemiddag en welkom in het nieuwe Brexitblog. Over ongeveer anderhalve maand treedt het Verenigd Koninkrijk, met of zonder deal, uit de Europese Unie. Op dit moment is er nog veel onzeker.

Blijft de backstop, de noodoplossing voor Ierland, wel of niet behouden? Lukt het premier May om een compromis te sluiten met het Lagerhuis zodat een 'No Deal' wordt vermeden? In dit blog houden we de laatste ontwikkelingen op het gebied van de Britse uittreding bij. Lees hier het vorige blog terug.