Thuiskok. Deeg

Regelmatig hoor ik mensen klagen over ‘shared dining’, dineren met meerdere kleine bordjes eten die je kunt delen. Wat vergeten wordt is dat wij Nederlanders dit aan onszelf te danken hebben. Shared dining is een oplossing voor een ziekte die ons allen overvalt met een menukaart in de handen: keuzestress. En dat ervaren we niet alleen in restaurants – kijk maar eens op de gemiddelde barbecue van een Nederlander en vertel me dan met droge ogen dat al die hamburgers, worstjes, karbonaadjes en sateetjes geen vorm van shared dining zijn.

Er zijn ook uitzonderingen op de regel. Zo hoor ik zelden iemand twijfelen over pizza. Daar vallen we al snel in gescheiden kampen uiteen: sommigen zweren bij Italiaanse (lees: Napolitaanse) pizza, anderen hebben het liefst een New York-style pizza en ik ken ook liefhebbers van de ‘deep dish’ pizza’s uit Chicago.

De gemene deler van al deze kampen is dat we een goede pizza belangrijk vinden. Je kunt talloze lijstjes vinden van de beste pizzaria’s, die vaak elke dag van de week vol zitten. En ook thuis willen we graag goede pizza maken: daarom bouwen mensen steenovens in hun tuin, kopen ze pizzastenen en zijn er allerlei cursussen te volgen. Net als dat een paar jaar terug er diverse kookboeken over barbecueën op een hoger niveau verschenen, zijn dit soort boeken er ook over pizza. En net als bij barbecueën zijn de belangrijkste ingrediënten voor pizza tijd en temperatuur.

In De Pizza Elementen duurt het tot pagina 157 voordat er een pizzarecept voorbij komt. Daarvoor heb je uitleg gekregen over verschillende pizzastijlen, hun herkomst en vooral hoe je het perfecte deeg moet maken. Want dat is volgens auteur Ken Forkish, een beroemde Amerikaanse bakker die zich heeft verdiept in pizza en is uitgegroeid tot een autoriteit, het belangrijkste onderdeel.

Voor het beste deeg moet je de tijd nemen. Op zijn kortst een halve dag, maar liever 24, 48 of zelfs 72 uur. Pas dan krijg je een pizzabodem en -korst die krokant en luchtig is, zonder te droog te worden. Zo’n aanpak vraagt toewijding en geduld, daarvan is ook Forkish zich bewust. Hij heeft de recepten zo opgeschreven dat je toch doordeweeks zelf pizza kunt maken. Maar als je wilt dat die echt lekker wordt, zul je de dag ervoor moeten beginnen met het deeg.