Louvre Abu Dhabi koopt Rembrandt voor tentoonstelling Gouden Eeuw

Het Louvre Abu Dhabi heeft in december een schilderij van Rembrandt aangekocht. Het gaat om een olieschets die Rembrandt rond 1655 maakte van een biddende jongeman als Christus, meldde persbureau AFP zondag.

Hoeveel geld het museum heeft betaald voor het schilderij is niet bekend. Veilinghuis Sotheby’s, dat het schilderij begin december verkocht, verwachtte toen een opbrengst tussen de 6 en 8 miljoen pond, maximaal 9 miljoen euro.

Het werk is te zien op een tentoonstelling over Rembrandt van Rijn, Johannes Vermeer en de Nederlandse Gouden Eeuw. Vanaf 14 februari zijn werken uit het Franse Louvre en de zogeheten The Leiden Collection van een New Yorks verzamelaarsechtpaar te zien. Thomas S. Kaplan en Daphne Recanati Kaplan bezitten de grootste particuliere collectie van Nederlandse zeventiende-eeuwse kunst ter wereld.

Onder de 95 tentoongestelde werken zitten Vermeers Zittende vrouw aan het virginaal en Zelfportret met ogen in schaduw van Rembrandt.

In het najaar van 2017 werd het Louvre Abu Dhabi geopend, nadat er tien jaar aan was gebouwd. Het is het eerste universele museum in de Arabische wereld, waarmee de initiatiefnemers meer aandacht willen geven aan Europese kunst in het Midden-Oosten.

De Golfstaat betaalde een half miljard euro aan Frankrijk om de naam van het museum in Parijs te mogen gebruiken en nog eens dat bedrag voor het lenen van werken en managementadvies. In 2018 kwam een recordaantal bezoekers naar het Franse Louvre: 10,2 miljoen.