Invasie van hongerige ijsberen teistert dorpen op Nova Zembla

Rusland De ijsberen trekken vanwege het verdwijnende poolijs naar de bewoonde wereld. De autoriteiten hebben de noodtoestand uitgeroepen.

Screenshot van een filmpje waarin een ijsbeer door de gang van een woonflat wandelt.
Screenshot van een filmpje waarin een ijsbeer door de gang van een woonflat wandelt.

Een hongerige ijsbeer in je portiek, of zelfs in je gang. Voor de ruim tweeduizend inwoners van het Russische eiland Nova Zembla is dat momenteel huiveringwekkende werkelijkheid. Sinds enkele weken worden dorpen op het eiland geplaagd door tientallen ijsberen op zoek naar voedsel. De situatie is zo ernstig dat de autoriteiten afgelopen weekend de noodtoestand uitriepen en militairen lieten invliegen om de ijsberen op afstand te houden.

In het zuidelijke stadje Beloesja Goeba, waar de meeste mensen wonen, werden sinds december al ruim vijftig beren gespot. Ze zitten op vuilnisbelten, schoolpleinen en kinderspeelplaatsen en dringen woonhuizen en publieke ruimtes binnen, zo blijkt uit filmpjes die bewoners op sociale media plaatsen. „De mensen zijn bang om hun huizen te verlaten, hun dagelijkse routine ligt overhoop. Ouders zijn bang om hun kinderen naar school te laten gaan”, zei de lokale bestuurder Alexandr Minjajev tegen CNN.

Land op gejaagd

Hoewel ijsberen zich wel vaker in de buurt van mensen laten zien, is een invasie als die van de laatste dagen iets nieuws. Volgens deskundigen is het klimaatverandering die de dieren naar de bewoonde wereld heeft gelokt. Normaal gesproken jagen ijsberen op en onder het ijs van het Arctisch gebied op zeehonden, maar door het smeltende poolijs trekken ze het land op. Maar ook de slordige omgang met afval door de bewoners op Nova Zembla is een reden voor het ijsberenbezoek, zei een coördinator van het WWF-kantoor in Rusland tegen persbureau RIA Novosti.

Omdat de ijsbeer ook in Rusland geldt als beschermde diersoort, mag hij niet afgeschoten worden. Daarom worden militairen ingezet om de ijsberen te verjagen. Tot dat gelukt is, worden de kinderen van Beloesja Goeba goed in de gaten gehouden.

Beelden van de ijsberen op Nova Zembla: