Frankrijk

Brandstichting bij Macron-vertrouweling

De Franse democratische verhoudingen staan verder op scherp na een poging tot brandstichting in de privéwoning van de voorzitter van de Assemblée Nationale. Richard Ferrand, vertrouweling van president Emmanuel Macron, meldde zaterdag vlak voor een nieuwe protestdag van ‘gele hesjes’ via Twitter dat de voorgaande nacht geprobeerd was zijn huis in het Bretonse Motreff in brand te steken. De schade is beperkt en niemand is gewond, maar alles wijst op opzet. Volgens Justitie zijn in brandstof gedoopte doeken en resten van verbrande autobanden gevonden. „Een grens is gepasseerd”, zei Ferrand tegen Le Journal du Dimanche. Hij zei zich zorgen te maken over de „democratische gezondheid” van Frankrijk. Sinds de beweging van gele hesjes tegen het regeringsbeleid in november begon, zijn ruim vijftig parlementsleden van Macrons La République En Marche (LREM) getroffen door bedreigingen of vernielingen. Vooral veel provinciale kantoren van LREM-politici zijn besmeurd. Voor de privéwoning van een parlementariër in de Vendée werd in januari een muur gebouwd, zodat ze niet van huis kon. Zaterdag gingen volgens de autoriteiten opnieuw 51.000 gele hesjes de straat op. In Parijs waren er ongeregeldheden bij de Assemblée. Een demonstrant verloor daarbij zijn hand. In Lyon gingen uiterst linkse gele hesjes op de vuist met hesjes van extreem-rechtse groepen. (NRC)