Edison Oeuvreprijs voor Ilse DeLange

De prijs voor het beste album ging naar Wende Snijders, het beste nummer kwam van Nielson. Ook Douwe Bob en rapper Frenna vielen in de prijzen.

DeLange in TivoliVredenburg in Utrecht vorig jaar.
DeLange in TivoliVredenburg in Utrecht vorig jaar. Foto Paul Bergen/ANP

Ilse DeLange heeft maandagavond in de Amsterdamse Westergasfabriek de Edison Oeuvreprijs gewonnen. “IJzersterk en samenhangend”, zo omschreef de jury haar oeuvre. De prijs voor het beste album van 2018 ging naar Wende Snijders met Mens, het beste nummer van 2018 kwam van Nielson.

De Edisons zijn de oudste en meest prestigieuze muziekprijzen van Nederland. De vakjury, bestaande uit onder anderen Annemieke Schollaardt (Radio 2), Menno de Boer (Radio 538) en Wilbert Mutsaers (Spotify), schreef over DeLange dat zij “een oeuvre heeft opgebouwd dat in de Nederlandse popgeschiedenis op bijzondere hoogte staat”. DeLange is onder meer bekend van hits zoals The great escape (2006), So incredible (2008) en Puzzle me (2009).

In 2014 deed zij met Waylon mee aan het Eurovisie Songfestival in Denemarkenmet als gelegenheidsduo The Common Linnets. Het tweetal eindigde als tweede. Ook was DeLange twee seizoenen lang coach bij RTL-programma The Voice of Holland.

Het is overigens niet de eerste keer dat de 41-jarige zangeres uit Almelo wint. In 1998, 2001, 2004 en 2009 kreeg zij ook een Edison, onder meer voor Beste vrouwelijke artiest. De oeuvreprijs wordt sinds 1998 - de Edisons bestaan sinds 1960 - jaarlijks toegekend aan een artiest of groep. Onder de winnaars waren onder meer Golden Earring, Frank Boeijen, Ramses Shaffy, Bløf en dj Tiësto. Vorig jaar ging de prijs naar rapper Extince voor zijn rol als pionier van de Nederlandstalige hiphop.

Lees ook: Rapper Extince (50) kreeg in 2018 de Edison Pop Oeuvreprijs voor zijn rol als pionier van de Nederlandstalige hiphop. ‘Ik componeer in mijn gedachten’

Genreprijzen

Bij de Edisons worden prijzen in meerdere categorieën uitgereikt. Naast de onderscheidingen voor beste nummer en album wordt ook per genre een prijs vergeven. Nielson kreeg twee beeldjes. Hij won met het nummer Diamant in de categorie ‘Nederlandstalig’ en viel bovendien in de prijzen met het nummer IJskoud.

Per genre waren er dit jaar prijzen voor Douwe Bob (pop) en DeWolff (rock). Rapper Frenna werd beloond met de genreprijs voor hiphop, dj en producer San Holo voor dance. My Baby was de beste in de categorie alternative en Davina Michell was volgens de jury de beste nieuwkomer.