Childish Gambino, Kacey Musgraves winnen belangrijkste Grammy’s

Rapper Childish Gambino won vier Grammy’s voor rapnummer ‘This is America’. Countryzangeres Kacey Musgraves won de prijs voor het beste album van het jaar.

Countryzangeres Kacey Musgraves neemt de Grammy voor Album van het Jaar in ontvangst, voor haar album "Golden Hour", tijdens de uitreiking van de Grammy's, zondagnacht in Los Angeles.
Countryzangeres Kacey Musgraves neemt de Grammy voor Album van het Jaar in ontvangst, voor haar album "Golden Hour", tijdens de uitreiking van de Grammy's, zondagnacht in Los Angeles. Foto Robyn Beck / AFP

Zanger en rapper Childish Gambino was een van de grote winnaars van de Grammy Awards, de Amerikaanse muziekprijzen die zondagnacht zijn uitgereikt in Los Angeles. Zijn nummer ‘This is America’ werd uitgeroepen tot het beste nummer en opname van het jaar.

In totaal won Childish Gambino, een alias voor Donald Glover, vier Grammy’s, waaronder ook voor beste videoclip en rap-/zang-optreden. Hij was niet aanwezig bij het gala in het Staples Center.

Het is voor het eerst dat een rapnummer de prijs wint voor beste nummer (song) of opname (record). De eerste bekroont de melodie en tekst; de componist ontvangt de prijs. Bij de tweede gaat het vooral om de kwaliteit van de opname; naast de artiest krijgen ook de producers en technici deze prijs.

Countryzangeres Kacey Musgraves won de prijs voor beste album, de belangrijkste prijs van de avond, voor haar werk Golden Hour. Eerder op de avond won ze voor die plaat ook het beste countryalbum.

Lees ook: Brandi Carlile is de grote verrassing van de Grammy’s

Zangeres Lady Gaga won drie prijzen, waaronder twee voor haar hit ‘Shallow’ uit de film A Star Is Born. Ze vertolkte het nummer zonder haar duetpartner Bradley Cooper, die in het Verenigd Koninkrijk was voor de Britse filmprijzen, de Bafta’s.

Vrouwen domineren prijzen en optredens

De Britse zangeres Dua Lipa won de Grammy voor beste nieuwe artiest. Rapper Cardi B won als eerste vrouw de prijs voor rapalbum van het jaar, voor haar album Invasion of Privacy. Zangeres H.E.R. won de Grammy voor beste R&B-album. De volledige lijst van winnaars is hier te vinden.

Een van de hoogtepunten van de show, die werd gepresenteerd door zangeres Alicia Keys en werd gedomineerd door vrouwelijke artiesten, was een eerbetoon aan countryzangeres Dolly Parton. Diverse artiesten, onder wie Katy Perry en Miley Cyrus, traden op met Parton tijdens een medley van vijf van haar nummers, waaronder ‘Jolene’ en ’9 to 5’.

Jennifer Lopez leidde een eerbetoon aan Motown, met onder meer Smokey Robinson. Diana Ross zong twee van haar eigen nummers, waaronder ‘Reach out and Touch’, tijdens een eerbetoon ter gelegenheid van haar 75ste verjaardag.

Geen Grammy voor Metropole Orkest

Het Metropole Orkest heeft zondag geen Grammy gewonnen. Het orkest was genomineerd in de categorie ‘Best Jazz Vocal Album’. De prijs werd gewonnen door Cécile McLorin Salvant, voor het album The Window.

Lees ook: Dit was de beste popmuziek van 2018

Het Metropole Orkest was genomineerd voor het album If You Really Want, gemaakt onder leiding van Vince Mendoza met vocalist en gitarist Raul Midón, aldus het ANP. Het was de achttiende keer dat het orkest kans maakte op een Grammy; in 2016 won het orkest er een.

Het orkest feliciteerde de winnaar, met wie het in 2016 heeft samengewerkt en dit jaar opnieuw zal optreden, op Twitter. “We houden van je album en hopen het podium in de nabije toekomst opnieuw te delen.”

Twitter avatar MetropoleOrkest Metropole Orkest Congrats to @cecilesalvant! We love your album and hope to share the stage once more in the near future 😉. https://t.co/3Ce4SgUeGl