Celstraffen van 26 jaar geëist voor hoofdverdachten vergismoord Utrecht

Guyno O. en Ferrel T. zouden achter de liquidatie van Hakim Changachi in januari 2017 zitten. Later bleek dat hij niet het echte doelwit was.

De rechtbank op Schiphol, waar de strafeisen maandag werden uitgesproken.
De rechtbank op Schiphol, waar de strafeisen maandag werden uitgesproken. Foto Koen van Weel/ANP

Justitie heeft gevangenisstraffen van 26 jaar geëist tegen de hoofdverdachten van de vergismoord op Hakim Changachi in Utrecht. Guyno O. (26) en Ferrel T. (32) zijn volgens het OM degenen die Changachi in de nacht van 11 op 12 januari 2017 in het portiek van zijn flat doodschoten. De officier van justitie noemde hen in de rechtbank op Schiphol “gewetenloos”.

De 31-jarige Changachi, een telg uit een bekende Utrechtse criminele familie, was niet het eigenlijke doelwit van de moordaanslag. Dat was - zo bleek later uit telefoongesprekken die justitie heeft onderschept - de misdadiger Khalid H., die in dezelfde flat woonde als het slachtoffer. De vergissing leidde er uiteindelijk toe dat kroongetuige Nabil B. naar de politie stapte.

O. en T. ontkennen zelf dat ze iets te maken hebben met de moord. O. heeft alleen toegegeven dat hij de Audi in brand heeft gestoken waarmee ze wegvluchtten en die even verderop uitgebrand werd aangetroffen. Justitie is niettemin overtuigd van de schuld van de mannen, die tweeënhalve maand na de moord werden opgepakt. Daarbij baseert het OM zich op getuigenverklaringen, diverse DNA-sporen, brandwonden van een van de verdachten en opgenomen gesprekken.

De officier benadrukte in de rechtszaal het gemak waarmee O. en T. de moord gepleegd zouden hebben. “Voor een paar duizend euro worden mensen neergeknald. Ze denken niet na over wie ze gaan neerschieten, waarom, en of ze wel de juiste hebben. Het gaat alleen om geld.” Op 27 maart doet de rechtbank uitspraak.

Automatische wapens

Een paar dagen na de moord op Changachi pakte de politie twee mannen op die er volgens het OM op uit waren gestuurd om het oorspronkelijke doelwit alsnog te liquideren. Ze zaten al in een auto te wachten voor de deur van H., die het niet vertrouwde en de politie belde. Na een achtervolging op de snelweg werd het duo gepakt. De mannen bleken twee lagen kleding te dragen, hadden colaflessen met benzine bij zich en beschikten over automatische wapens.

Lees meer over de Nederlandse cocaïnemaffia: Keihard en nietsontziend. Hoe de nieuwe Holleeders de onderwereld overnemen

Tegen de ene man, Marciano D., eiste justitie maandag twaalf jaar. De ander kreeg eerder al een eis van acht jaar te horen. De vermoedelijke chauffeur bij de moord op Changachi, Justin J. T., staat niet terecht. Hij werd twee weken na de moord zelf doodgeschoten.

De opdracht tot de moord is volgens het OM gegeven door de bende rond Ridouan T., een van de grote kopstukken van de Nederlandse cocaïnemaffia. Justitie zegt dat “de vergismoord en de brutale terugkomactie aantonen hoe meedogenloos en ontwrichtend” de activiteiten van de drugscriminelen zijn.

Kroongetuige Nabil B. was degene die de vluchtauto regelde voor de vergismoord. Hij kende de familie van Changachi en kreeg na afloop spijt. B. besloot zich bij de politie te melden en te getuigen tegen Ridouan T., die voor meerdere moorden in de omgeving van Utrecht verantwoordelijk zou zijn. Een paar dagen nadat in maart vorig jaar het nieuws over Nabil B.’s getuigenis naar buiten kwam, werd zijn broer geliquideerd.