Boetes voor bezetters universiteitsgebouw Amsterdam

Dertig studenten en activisten hadden op 28 september vorig jaar het P.C. Hoofthuis van de UvA bezet als protest tegen “uitholling” van het onderwijs.

Op 28 september 2018 hebben dertig studenten en activisten het universiteitsgebouw op de Spuistraat in Amsterdam bezet.
Op 28 september 2018 hebben dertig studenten en activisten het universiteitsgebouw op de Spuistraat in Amsterdam bezet. Foto Koen van Weel/ ANP

Dertig studenten en activisten zijn veroordeeld voor hun rol bij de bezetting van het Amsterdamse universiteitsgebouw P.C. Hoofthuis op 28 september vorig jaar. De politierechter in Amsterdam heeft 29 van hen maandag een boete opgelegd van 150 euro. Een persoon moet driehonderd euro betalen omdat zij zich actief verzette tegen de politie. Zij beet meerdere agenten in hun hand.

De andere studenten hebben zich volgens de politierechter passief verzet toen de politie hen verzocht te vertrekken. De studenten haakten de armen in elkaar waardoor het lastig werd om hen uit het gebouw te krijgen. De politierechter ging niet mee in het verweer van de bezetters, die vonden dat ze geen straf mochten krijgen vanwege de vrijheid van meningsuiting en demonstratie.

Rendementsdenken onderwijs

De groep studenten, verenigd onder de naam Autonome Universiteit Postcolonial House, barricadeerden het gebouw van de Universiteit van Amsterdam (UvA) aan de Spuistraat in Amsterdam. Het was een protest tegen de bezuinigingen en het rendementsdenken in het onderwijs. Daarnaast hekelden de studenten het gebrek aan diversiteitsbeleid op de UvA en de werkdruk op de universiteit.

De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema probeerde op de actievoerders in te spreken en verzocht ze om geweldloos te vertrekken. Daar gaven de studenten geen gehoor aan, waarop de ontruiming van de politie volgde.