Belangrijke Grammy’s voor afwezige Childish Gambino

Muziekprijzen Childish Gambino won vier Grammy’s, onder meer voor beste nummer, voor ‘This is America’. Zangeres Kacey Musgraves won de prijs voor album van het jaar.

Michelle Obama en Jennifer Lopez tijdens de Grammy’s.
Michelle Obama en Jennifer Lopez tijdens de Grammy’s. Foto Kevork Djansezian

Rapper Childish Gambino was een van de grote winnaars van de Grammy Awards, de Amerikaanse muziekprijzen die zondag zijn uitgereikt in Los Angeles. Zijn nummer ‘This is America’ won opname (Record) en nummer (Song) van het jaar. Het was voor het eerst dat een rapnummer die prijzen won.

In totaal won Childish Gambino, een alias voor schrijver, producer en acteur Donald Glover, vier Grammy’s, waaronder ook voor beste video en rap-/zang-optreden. Hij was zelf niet aanwezig bij het gala in het Staples Center.

Countryzangeres Kacey Musgraves won de prijs voor beste album, de belangrijkste prijs van de avond, voor haar werk Golden Hour. Eerder op de avond won ze voor die plaat ook countryalbum van het jaar.

Zangeres Lady Gaga won drie prijzen, waaronder twee voor haar hit ‘Shallow’ uit de film A Star Is Born. Ze vertolkte het nummer zonder haar duetpartner Bradley Cooper, die in het Verenigd Koninkrijk was voor de Britse filmprijzen, de Bafta’s.

De Britse zangeres Dua Lipa won de Grammy voor beste nieuwe artiest. Rapper Cardi B won als eerste vrouw de prijs voor rapalbum van het jaar, voor haar album Invasion of Privacy. Zangeres H.E.R. won de Grammy voor r&b-album van het jaar.

Een van de hoogtepunten van de show, die werd gepresenteerd door zangeres Alicia Keys en werd gedomineerd door vrouwelijke artiesten, was een eerbetoon aan countryzangeres Dolly Parton. Diverse artiesten, onder wie Katy Perry en Miley Cyrus, traden op met Parton tijdens een medley van vijf van haar nummers, waaronder ‘Jolene’ en ‘9 to 5’.

Een grote verrassing was het optreden van Michelle Obama, de voormalige first lady van de Verenigde Staten. Obama verscheen op het podium met muzikanten Jennifer Lopez en Lady Gaga, actrice Jada Pinkett Smith en host Alicia Keys om het verbindende aspect van muziek te benadrukken. „Of we nu van country, rap of rock houden, muziek helpt ons om onze gevoelens te delen – onze waardigheid en ons verdriet, onze hoop en onze vreugde”, zei ze tijdens een korte toespraak.

Het Nederlandse Metropole Orkest (dit jaar voor de achttiende keer genomineerd, in 2016 een prijs) won zondag geen Grammy. Het orkest was genomineerd in de categorie ‘Best Jazz Vocal Album’. De prijs werd gewonnen door Cécile McLorin Salvant, voor het album The Window.