Bahreinse voetballer Hakeem al-Araibi komt toch vrij uit Thaise cel

Al-Araibi is profvoetballer in Australië. Hij ontvluchtte zijn moederland naar eigen zeggen vanwege politieke onderdrukking.

Hakeem Al-Araibi onder begeleiding van Thaise agenten na een verhoor in Bangkok.
Hakeem Al-Araibi onder begeleiding van Thaise agenten na een verhoor in Bangkok. Foto Diego Azubel/EPA

De Bahreinse voetballer Hakeem al-Araibi die sinds november in Thailand vastzit, komt maandag vrij. Dat heeft een Thaise rechtbank maandag bepaald, meldt persbureau Reuters.

De vrijlating van de van oorsprong Bahreinse al-Araibi komt onverwacht. Begin februari stelden Thaise rechters nog dat de profvoetballer tot zijn volgende zitting eind april vast zou blijven zitten. Volgens de Thaise autoriteiten wordt de 25-jarige speler nu alsnog vrijgelaten omdat Bahrein het verzoek tot uitlevering heeft ingetrokken. Koning Hamed bin Isa bin Salman al Khalifa zou daarover contact hebben gehad met de Thaise premier Prayuth Chan-ocha, maar dat kon niet door onafhankelijke bronnen worden bevestigd.

Lees ook: In Bahrein brandt het sektarische vuur hevig

Al-Araibi is profvoetballer in Australië. Zelf zei hij zijn moederland, waar hij ooit voor het nationale elftal uitkwam, vier jaar geleden te zijn ontvlucht vanwege politieke onderdrukking. Sindsdien woont hij in Melbourne, waar hij politiek asiel kreeg. Toen hij in november naar Thailand op vakantie ging, werd de voetballer in Bangkok vastgezet na een waarschuwing in de systemen van Interpol. Die waarschuwing bleek een arrestatiebevel. Bahrein eiste uitlevering maar Thailand hield dat steeds af.

‘Politiek gemotiveerd’

In Bahrein hangt al-Araibi een celstraf van mogelijk tien jaar boven het hoofd. De autoriteiten van het land stellen dat de voetballer een politiebureau heeft vernield, maar zelf houdt hij vol onschuldig te zijn. Tegen The New York Times verklaarde Al-Araibi in 2016 door Bahreinse autoriteiten mishandeld te zijn. Zo zou hij geblinddoekt zijn en op zijn benen zijn geslagen. Volgens hem is de zaak politiek gemotiveerd, zijn broer is politiek actief in Bahrein. Ook zijn religie speelde mee, zei al-Araibi. Hij is shi’iet terwijl sunnieten in het land de dienst uitmaken.

In de internationale media was veel aandacht voor de arrestatie van Al-Araibi. Ook de FIFA bemoeide zich begin januari met zijn lot. De voetbalbond betwijfelde of de veroordeling door de Bahreinse autoriteiten wel rechtsgeldig was. Bovendien riep de bond Bahrein en Thailand op om de speler vrij te laten.