Arbeidsongeschikt

‘Grote achterstand herkeuringen door personeelstekort bij UWV’

Uitkeringsinstantie UWV loopt dusdanig achter bij het keuren van mensen met een arbeidsongeschiktheidsuitkering dat tienduizenden van hen ongecontroleerd thuiszitten. Volgens de laatste schatting van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is de achterstand vorig jaar opgelopen tot ruim 30.000, maar in werkelijkheid is de achterstand vele malen groter, zeggen verzekeringsartsen tegen Nieuwsuur. De voorzitter van vakbond Novag van UWV-artsen, Wim van Pelt, schat dat er 180.000 mensen thuiszitten bij wie artsen nog verbetering verwachten. Zij zouden opnieuw gekeurd moeten worden, maar het UWV heeft daar de mankracht niet voor. Het ministerie komt voor de zomer met nieuwe cijfers. Dan moet blijken of er aanvullende maatregelen nodig zijn om het tekort in te lopen. (NRC)