Agenten blokkeren ministerie en gebouw VNO-NCW

De actie van de politievakbonden is onderdeel van het protest tegen het mislukken van de pensioenonderhandelingen.

Leden van de politievakbonden blokkeren het kantoor van de werkgeversorganisatie VNO/NCW. Ze voeren actie tegen het pensioenbeleid van het kabinet.
Leden van de politievakbonden blokkeren het kantoor van de werkgeversorganisatie VNO/NCW. Ze voeren actie tegen het pensioenbeleid van het kabinet. Foto Bas Czerwinski/ ANP

Tientallen demonstrerende agenten hebben maandag de toegang van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en het gebouw van werkgeversorganisatie VNO-NCW in Den Haag geblokkeerd. De actie van de politievakbonden is onderdeel van het protest tegen het mislukken van de pensioenonderhandelingen. Op een van de spandoeken staat de tekst: “Politie laten doorwerken tot 68 = ongezond, onveilig, ondankbaar.”

Gerrit van de Kamp voorzitter van politiebond ACP zei tegenover minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken, D66) dat de acties doorgaan tot de verkiezingen voor de Provinciale Staten op 20 maart, ook als de partijen weer gaan onderhandelen over hervorming van het pensioenvoorstel. “Onze achterban is het echt zat. Dit gaat pas ophouden als er een deal is en niet eerder.”

Minister Koolmees bedankte de actievoerders “voor een duidelijk signaal” en zei dat hij gemotiveerd is om snel tot een akkoord te komen.

Twitter avatar christiaanpe Christiaan Pelgrim Koolmees: “Ik erken het chagrijn over 9 jaar zonder indexatie en de problemen bij zware beroepen.” “U kunt me dag en nacht wakker maken om weer aan tafel te gaan.” https://t.co/cN1q8T1lWL

‘Voor de verkiezingen een akkoord’

Hans de Boer, voorzitter van VNO-NCW, sprak voor het gebouw van de werkgeversorganisatie met de demonstrerende agenten. Hij had begrip voor de acties en de noodzaak om het pensioenstelstel op een rechtvaardige manier te hervormen. “Wij hebben het liefst nog voor de verkiezingen van 20 maart een deal”, liet hij weten.

Lees ook de analyse over de vastgelopen pensioenonderhandelingen: Rutte zag: de bonden kwamen met steeds meer eisen

Het kabinet probeert de vastgelopen pensioenonderhandelingen met de sociale partners nieuw leven in te blazen. In november vorig jaar mislukte de onderhandelingen over een nieuw pensioen. Ook premier Rutte lukte het niet om de vakbonden aan zijn kant te krijgen. De bonden willen onder meer dat de boete voor het vroegpensioen wordt afgeschaft en dat de AOW-leeftijd wordt bevroren op 66 jaar.