Aartsbisschop Eijk dreigt kathedraal te verliezen door bezuinigingen

De Sint-Catharinakathedraal is te duur in onderhoud. De parochies in Utrecht hebben voorgesteld om de monumentale kerk af te stoten, daardoor verliest Eijk zijn zetel.

Aartsbisschop Wim Eijk (rechts) wijdde tijdens een plechtigheid in 2010 Teeg Hoogenboom en Herman Woorts tot bisschop.
Aartsbisschop Wim Eijk (rechts) wijdde tijdens een plechtigheid in 2010 Teeg Hoogenboom en Herman Woorts tot bisschop. Foto Lex van Lieshout/ANP

De samenwerkende parochies in Utrecht vinden de Sint-Catharinakathedraal te duur in onderhoud en willen de eeuwenoude kerk afstoten. Als de belangrijkste kerk van het bisdom Utrecht ‘aan de eredienst wordt onttrokken’ raakt aartsbisschop en kardinaal Wim Eijk zijn zetel kwijt.

De hoogste katholiek leider van Nederland moet dan op zoek naar een andere kathedraal. Deze stap zou een unicum betekenen, nooit eerder moest een Nederlandse bisschop zijn zetel verplaatsen vanwege bezuinigingen.

Lees ook dit profiel: Kardinaal Wim Eijk, de baas van vrijwel niets

Vier ton

De parochies in Utrecht hebben een begrotingstekort van meer dan vier ton. Door teruglopend kerkbezoek komt er te weinig geld binnen om het onderhoud te betalen van de Sint-Catharinakathedraal, ook bekend als de Catharijnekerk, en de Augustinuskerk. Volgens de parochies zijn de kosten voor de Catharijnekerk “substantieel” hoger.

Deze monumentale kerk uit 1560 fungeert sinds 1853 als kathedraal. Het is de plek waar aartsbisschop Eijk de mis opdraagt tijdens belangrijke kerkelijke vieringen als Pasen en Kerst en waar de inwijdingen plaatsvinden van priesters en bisschoppen in bisdom Utrecht.

Met het Museum Catharijneconvent, onderdeel van hetzelfde middeleeuwse kloostercomplex, voeren de parochies verkennende gesprekken over een overname. Het afstoten van de kerk valt slecht bij veel gelovigen. Zij zijn online een petitie gestart voor het behoud van de Catharijnekerk. Volgende maandag 18 februari is er een bijeenkomst over het voorgenomen besluit.

De parochies in Utrecht willen dat de Augustinuskerk de kathedrale functie krijgt. Daarvoor is toestemming nodig van het Vaticaan.