380 geestelijken Southern Baptist Convention beschuldigd van misbruik

Het is de zoveelste onthulling waaruit blijkt dat geestelijken betrokken zijn bij misbruik. Ook de Rooms-Katholieke Kerk ligt zwaar onder vuur.

Het B.H. Carroll Memorial Building.
Het B.H. Carroll Memorial Building. Foto iStock

Sinds 1998 zijn ruim 380 leiders en vrijwilligers van het protestantse kerkgenootschap Southern Baptist Convention beschuldigd van seksueel misbruik. Dat blijkt uit onderzoek van twee Amerikaanse kranten uit Texas, The Houston Chronicle en de San Antonio Express-News. De Southern Baptist Convention is met meer dan 15 miljoen aanhangers het op een na grootste kerkgenootschap in de Verenigde Staten. Alleen de Rooms-Katholieke Kerk heeft meer aanhangers.

Volgens de twee kranten zijn gedurende twintig jaar meer dan zevenhonderd mensen slachtoffer geworden van het misbruik. Sommige slachtoffers zouden gedwongen zijn om abortus te plegen. Onder de beschuldigden zijn volgens de kranten voorgangers, diakenen, zondagsschoolleraren en vrijwilligers.

Voor hun onderzoek hebben de kranten federale en lokale databanken geraadpleegd, evenals gegevens van gevangenissen en registers met zedendelinquenten in meer dan twintig staten. Alleen al in Texas hebben de kranten interviews gedaan met de autoriteiten van meer dan 40 districten.

Onthullingen

Van de 380 beschuldigden zijn 220 mensen veroordeeld of hebben een deal gesloten met justitie. Van die 220 mensen zitten er nog 90 in gevangenis en 100 mensen staan geregistreerd als zedendelinquent. Het is de zoveelste onthulling waaruit blijkt dat geestelijken van een kerk betrokken zijn bij misbruik. De Katholieke Kerk ligt al langer zwaar onder vuur.

Lees ook: Katholieke Kerk Texas publiceert namen 286 van misbruik beschuldigde geestelijken

Anders dan de Katholieke Kerk bestaat de Southern Baptist Convention uit 47.000 onafhankelijke kerken. Daardoor zijn die kerken veel moeilijker van bovenaf te dwingen om hun regels aan te passen. De Southern Baptist Convention houdt overigens zelf geen gegevens bij over zedendelicten. In de Rooms-Katholieke Kerk gebeurt dat wel steeds meer.

Eind vorige maand maakte de Rooms-Katholieke Kerk in Texas nog de namen bekend van 286 geestelijken die van kindermisbruik worden beschuldigd. Zij zouden gedurende zeventig jaar meer dan duizend kinderen hebben misbruikt. Eerder bleek uit een rapport dat in augustus verscheen dat ook door priesters in Illinois gedurende zeventig jaar meer dan duizend kinderen zijn misbruikt. Dat rapport zorgde voor veel ophef in de VS, waarna meer dan vijftig bisdommen naar buiten traden met de namen van verdachte geestelijken. In twaalf staten lopen momenteel strafrechtelijke onderzoeken naar misbruik in de kerk.