Krol en Wüst pakken goud op de 1.500 meter, Schouten wint massastart

Het is voor Krol de eerste grote prijs. Favoriet Nuis werd vijfde. Wüst won eerder op zondag haar vierde wereldtitel op de schaatsmijl.

De 26-jarige schaatser pakte in het Duitse Inzell de mooiste prijs uit zijn carrière
De 26-jarige schaatser pakte in het Duitse Inzell de mooiste prijs uit zijn carrière Foto Matthias Schrader/AP

De laatste dag op de WK afstanden in het Duitse Inzell verliep zeer succesvol voor het Nederlandse schaatsequipe. Irene Schouten won zondagmiddag met overmacht de massastart, Thomas Krol pakte de wereldtitel op de 1.500 meter en ook Irene Wüst was de beste op de schaatsmijl.

Voor marathonschaatster Schouten is het haar tweede wereldtitel op de massastart. Ze won eerder in 2015. Bij de Olympische Spelen in Zuid-Korea (2018) haalde ze brons op dit nummer. In Inzell versloeg ze in de sprint de Canadese Ivanie Blondin en de Russin Elizaveta Kazelina. Bij de mannen speelden de Nederlandse schaatsers geen rol om de medailles. Grote favoriet, de Amerikaan Joey Mantia, versloeg in de laatste meters de Zuid-Koreanen Um Cheon-Ho en Chung Jae-won.

Eerste grote prijs Krol

Krol won met de wereldtitel zijn eerste grote prijs in zijn loopbaan. De 26-jarige schaatser was in een persoonlijk record van 1.42,58 een stuk sneller dan de grote favoriet Kjeld Nuis. De olympisch kampioen op de schaatsmijl werd vijfde. De Noor Sverre Lunde Pederson won zilver in 1.43,16 en de Rus Denis Yuskov pakte het brons in 1.43,20.

Krol schaatste lange tijd in de schaduw van zijn veel succesvollere teamgenoot Nuis. De schaatser uit het Overijsselse Colmschate won in 2016 brons op de 1.500 op de WK afstanden in Kolomna. Vorig jaar won hij op de schaatsmijl zilver op de EK afstanden. Het lukte hem niet om zich te plaatsen voor de Olympische Spelen van Pyeongchang. Eerder dit weekend won Krol ook al zilver op de 1.000 meter achter Kai Verbij.

Wust: “Dit is de mooiste”

Eerder op de dag won Ireen Wüst ook de wereldtitel op de 1.500 meter. Ze reed met 1.52,80 een baanrecord en een persoonlijk record en was daarmee sneller dan de rivalen Miho Takagi (2) en Brittany Bowe (3).

Ook de Nederlandse schaatssters Antoinette de Jong en Melissa Wijfje namen deel op deze afstand, en eindigden op de vijfde en zesde plek. Beide vrouwen reden ook persoonlijke records. Wijfje finishte in 1.54,50, De Jong reed in 1.53,76.

Wüst kwam zaterdag niet in actie op de wereldkampioenschappen, omdat zij liever een extra rustdag nam voor de afstand waarop ze dit seizoen al twee wereldbekers won. De 32-jarige schaatsster won eerder WK-goud op de schaatsmijl in 2007, 2011 en 2013. Wüst heeft in totaal dertien wereldtitels gewonnen, twee minder dan de Tsjechische recordhouder Martina Sablikova.

Voor de camera van de NOS reageerde Wüst geëmotioneerd. “Dit is absoluut de mooiste.” De schaatsster noemde het verlies van haar goede vriendin Paulien van Deutekom die begin dit jaar overleed aan de gevolgen van longkanker:

“Ik hoopte dat ik iets speciaals kon doen. Ik wilde dit zo graag voor Paulien. Ik denk dat ze me vandaag een beetje heeft geholpen.”