Senator Elizabeth Warren stelt zich officieel kandidaat voor presidentsverkiezingen

De Democraat kondigt aan te gaan strijden tegen economische ongelijkheid en wil een “Amerika dat werkt voor iedereen”.

Democraat Elizabeth Warren spreekt de menigte toe terwijl ze haar kandidatuur aankondigt voor de presidentsverkiezingen in 2020.
Democraat Elizabeth Warren spreekt de menigte toe terwijl ze haar kandidatuur aankondigt voor de presidentsverkiezingen in 2020. Foto CJ Gunther/EPA

De Democratische senator Elizabeth Warren (69) heeft zich officieel kandidaat gesteld voor de presidentsverkiezingen van 2020. In de arbeidersstad Lawrence, Massachusetts, kondigde ze aan te gaan strijden tegen economische ongelijkheid en te werken aan een “Amerika dat voor iedereen werkt”.

Warren wil een institutionele verschuiving teweegbrengen en spoort haar achterban aan om te kiezen voor “een overheid die andere keuzes maakt, keuzes die onze waarden weerspiegelen”.

Lees ook dit profiel van Warren: De vrouw die de Democraten links moet houden

Bij haar campagnestart, deze zaterdag, zei ze dat Trump “niet de oorzaak is van wat kapot is, maar hij is het meest recente, en meest extreme, symptoom van wat er mis is met Amerika”.

‘Pocahontas’

Trumps campagneleider reageerde direct op haar kandidatuur door haar een “fraudeur” te noemen. Ook president Trump reageerde onmiddellijk op Twitter en refereert aan haar inheemse achtergrond:

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump Today Elizabeth Warren, sometimes referred to by me as Pocahontas, joined the race for President. Will she run as our first Native American presidential candidate, or has she decided that after 32 years, this is not playing so well anymore? See you on the campaign TRAIL, Liz!

Warren refereert zelf vaak aan haar verre voorouders van inheemse afkomst. Uit een DNA-test, die ze liet doen omdat Trump haar daartoe uitdaagde, bleek dat die claim klopt: ze heeft in ieder geval een inheemse verre voorouder. Het kwam haar op kritiek te staan van native Americans en partijgenoten omdat volgens hen de culturele identiteit net zo belangrijk is. Voor het doen van de DNA-test heeft Warren haar verontschuldigingen aangeboden aan inheemse leiders.

Linkerflank

In december zette ze al, als eerste Democraat, een eerste stap richting kandidatuur, door op sociale media een video te uploaden. Daarin vertelde ze een verkennende commissie naar het presidentschap te vormen. Door het oprichten van zo’n commissie kan een kandidaat beginnen met fondsenwerving.

Warren wordt, samen met Bernie Sanders, gezien als vertegenwoordiger van de linkse vleugel van de Democraten. Ze staat bekend als progressieve hervormer en is een van de felste critici van de Republikeinse koers van belastingverlaging en ruimte voor het bedrijfsleven. Sinds 2013 is zij de senator voor de staat Massachusetts.

Zondag werd bekend gemaakt dat ook Democraat Amy Klobuchar zich mengt in de strijd om het presidentschap. De 58-jarige politica is sinds 2007 senator voor de staat Minnesota. Ze werd sindsdien tweemaal met grote meerderheid herkozen en wordt gezien als een van de rijzende sterren binnen haar partij.

Naast Warren en Klobuchar hebben zich nog meer Democraten kandidaat gesteld voor de presidentsverkiezingen van 2020. Het zijn de senatoren Cory Booker (New Jersey), Kamala Harris (Californië), Kirsten Gillibrand (New York) en Tulsi Gabbard, die Hawaï vertegenwoordigt in het Huis. Een aantal van die andere kandidaten heeft dit weekend bezoeken afgelegd in het kader van hun campagnes. Booker was in de staat Iowa voor zijn eerste publieke campagne-optreden. Hij sprak onder andere over thema’s die te maken hebben met de rassenrelaties in de VS, zoals verschillende behandeling op de arbeidsmarkt.