Opinie

Het was een bijzondere week

Nog even hou ik mij bezig met journalistieke keuzes. Maar eerst waren er deze week de klimaatspijbelaars.

Foto David van Dam

Dit was een bijzondere week voor mij: woensdag kondigde ik aan dat ik na negen jaar stop als hoofdredacteur van NRC. Het waren jaren waarin NRC grote veranderingen heeft doorgemaakt. We hadden toen ik begon geen onderzoeksgroep, geen ombudsman, geen filmkatern, geen Blad, geen podcast, geen Nacht van NRC. En nee, ook geen nieuwsbrief van de hoofdredacteur. We waren een krant, die ook een website had. Hoe anders is het anno 2019, nu veel van onze journalistiek eerder online te lezen is dan op papier. Dit zei ik in mijn afscheidsspeech.

Ik kijk ernaar uit om eind dit jaar weer zelf te gaan schrijven, als correspondent in Parijs. Maar voorlopig hou ik me nog bezig met onze journalistieke keuzes.

Zo stond deze week in het teken van de klimaatspijbelaars, die donderdag met zijn tienduizenden op het Malieveld stonden, zelfgemaakte protestborden in de hand. Zo volgden zij de Zweedse Gretha Thunberg van 16, die met haar bijzondere gedrevenheid duizenden scholieren wereldwijd inspireerde.

Freek Schravesande en Mirjam Remie bezochten scholen in drie plaatsen om uit te zoeken wat de scholieren bewoog en stuitten op engagement en scepsis.

En ja, ook op de dag zelf vulden scholieren hun stakingsdag verschillend in. Op het Malieveld vertelden verschillende jongeren dat zij hun hele familie hadden bewogen tot het minder eten van vlees. Even verderop werkten andere spijbelaars, die vooral kwamen voor een lekker dagje Den Haag, dozen vol McNuggets naar binnen.

Kortom: scholieren zijn net zo verdeeld over het klimaat als ouderen, zo constateerde ook Maarten Huygen.

Ook in het land zorgden de scholieren voor gemengde gevoelens. Floor Rusman probeerde in een column de zure reacties te verklaren. Ter nuance: klachten over de jongeren van tegenwoordig zijn natuurlijk van alle tijden.

En wat vindt NRC? Drie hoeraatjes voor de stakende scholieren, was de conclusie tijdens ons beraad over het hoofdredactioneel commentaar. Want een land zonder idealistische jeugd is ten dode opgeschreven.

Peter Vandermeersch
Blogger

Peter Vandermeersch

Peter Vandermeersch is hoofdredacteur van NRC en schrijft op deze blog over nieuwe ontwikkelingen bij NRC en de dagelijkse praktijk op de redactie. U kunt hem ook volgen op Twitter.

Reageren

Reageren op dit artikel kan alleen met een abonnement. Heeft u al een abonnement, log dan hieronder in.