Evacuaties om aanhoudende bosbranden in Nieuw-Zeeland

Op het zuidereiland woeden sinds dinsdag hevige bosbranden. Zo’n drieduizend mensen in de regio Tasman zijn inmiddels geëvacueerd.

Een brandweerman aan het werk om de brand in de buurt van Nelson de bestrijden, op het zuidereiland van Nieuw-Zeeland.
Een brandweerman aan het werk om de brand in de buurt van Nelson de bestrijden, op het zuidereiland van Nieuw-Zeeland. Foto Chad Sharman/New Zealand Defence Force/Reuters

Dit weekend zijn tussen de 2.500 en 3.000 mensen uit hun woningen geëvacueerd op het zuidereiland van Nieuw-Zeeland. Daar woeden al bijna een week hevige bosbranden. De lokale autoriteiten van de regio Tasman hebben de noodtoestand uitgeroepen. Het zou gaan om de ergste bosbrand in de laatste vijftig jaar in de regio.

De brand begon dinsdag in de buurt van het stadje Nelson. Ook het nabijgelegen Wakefield wordt inmiddels door het vuur bedreigd. De bewoners van huizen die door het vuur gevaar lopen, worden opgevangen op campings of in sportcomplexen. Een parlementariër uit het gebied noemt de regio “een tondeldoos”, schrijft de BBC. In Tasman wonen in totaal zo’n 70.000 mensen. Sommige veehouders die ook moesten vertrekken, moesten daarbij hun dieren achterlaten, melden de lokale hulpdiensten. Zij opereren onder de noemer Nelson Tasman Civil Defence.

De publieke radiozender RNZ en de krant New Zealand Herald melden dat de brandweer er rekening mee houdt dat zondag zware windstoten de brandbestrijding zullen bemoeilijken. Er zijn 22 helikopters ingezet bij de bluswerkzaamheden, maar die mogen niet vliegen als de windsnelheden boven de 50 kilometer per uur komen. Lokale media melden verder dat de bosbrand bij Nelson op twee plaatsen lijkt te zijn aangestoken.

De steden Nelson en Wakefield in de regio Tasman, waar de bosbranden woeden: