‘Schending EU-regels bij aanbesteding in Nederland’

Centrales Vattenfall

Energiebedrijf Vattenfall, sinds 2009 eigenaar van het Nederlandse Nuon, heeft bij bouw en renovatie van gascentrales in Nederland en Duitsland herhaaldelijk Europese aanbestedingsregels en de eigen gedragscode geschonden. Vooral de Duitse industriële gigant Siemens profiteerde daarvan. Dat blijkt uit onderzoek van NRC, het Duitse weekblad Der Spiegel en Zweeds dagblad Dagens Nyheter naar gascentrales van het Zweedse staatsbedrijf in Velsen, Amsterdam, Diemen, Hamburg en Berlijn.

Door de handelwijze van Vattenfall raakten medewerkers in gewetensnood. Twee klokkenluiders uit Nederland legden een dossier aan, waarin onder meer staat dat de top van Vattenfall één van hen in 2013 dwong tot een geheime ontmoeting met Siemens in een hotel op Schiphol. Daar probeerden de Duitsers hem vertrouwelijke informatie over een nieuwe centrale in Hamburg te ontfutselen.

De klokkenluiders kaartten intern aan dat Siemens werd voorgetrokken en dat Vattenfall daardoor te veel betaalde. Daarop bood Vattenfall ze een zwijgcontract aan en probeerde van ze af te komen. Het Huis voor Klokkenluiders in Utrecht onderzoekt hun zaak.

Lees ook: Hoe de Nuon-eigenaar steeds Siemens koos en protesterende managers wegpestte

Hoe Vattenfall omgaat met EU-regels staat in een vertrouwelijk concept-memo van het bedrijf zelf, uit 2015. Auteur is Jantien Heimel, baas van de Nederlandse interne audit-afdeling. Ze schrijft aan de top dat „het niet volgen van Europese wetten breed bekend is op managementniveau” en waarschuwt voor claims en reputatieschade. Ze adviseert medewerkers om altijd toestemming te vragen als zij van wetgeving willen afwijken. Dat advies is in strijd met de gedragscode van de beroepsvereniging van auditors, waar Heimel voorzitter van is. Vattenfall zegt in een reactie dat „er geen sprake is geweest van het overtreden van wet -en regelgeving”.

Duitse technologie pagina E8-10