Oorzaak stankoverlast Alblasserdam verholpen, geuren kunnen terugkomen

Uit een tankwagen op een bedrijventerrein kwam zaterdagochtend gas vrij. Er is geen gezondheidsrisico, al kunnen mensen misselijk worden.

De brandweer aan het werk bij de tankwagen waar giftige gassen vrij zijn gekomen, op een bedrijventerrein in Alblasserdam. In een groot deel van Midden-Nederland zorgt het gas voor stankoverlast.
De brandweer aan het werk bij de tankwagen waar giftige gassen vrij zijn gekomen, op een bedrijventerrein in Alblasserdam. In een groot deel van Midden-Nederland zorgt het gas voor stankoverlast. ANP

De Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid meldt zaterdagavond dat er geen onaangename geuren meer vrijkomen uit de tankwagen in Alblasserdam. Door een lek in de wagen verspreidde eerder op de dag een penetrante geur zich over een groot deel van het land.

De Veiligheidsregio zegt dat de stankoverlast op sommige plaatsen nog kan terugkomen. Het gezondheidsrisico is volgens de hulpdiensten “nihil”, maar mensen kunnen misselijk worden door de stank. Omwonenden kregen eerder zaterdag via een NL-Alert het advies om ramen en deuren te sluiten.

Lees ook: Hoogleraar rampenbestrijding: veiligheidsklep kapotte tank deed z’n werk

Opvangcentrum

Volgens de Veiligheidsregio Utrecht werd de geur veroorzaakt door versnellingsbakolie in de tankwagen. Bij het schoonmaken van de tank liepen de druk en de temperatuur op, waarna de veiligheidsklep op de tankwagen openging. Zo kon de stof ontsnappen. De brandweer werd ingezet om het ontsnappen van de gassen tegen te gaan. Zij zetten een zogenoemd waterscherm in om de gasdamp neer te slaan. Ook dichtten zij een defecte afdichting van de tankwagen waaruit de stoffen vrijkwamen.

Wie vanwege de overlast niet thuis binnen kan blijven, kan zich melden bij een opvangcentrum. Persbureau ANP meldt dat mensen in de Krimpenerwaard en Alblasserswaard, maar ook in Nijkerk en de provincie Utrecht, hebben geklaagd.