Opinie

Inbox van de redactie

Wat schreven de lezers deze week aan de redactie Opinie? Een indruk.

Als journalistiek de kladversie van de geschiedschrijving is, dan moeten toekomstige historici de brievenrubriek niet overslaan. Lees de post en je weet wat voor tijden het zijn. Je zou willen dat ze ook de brieven lezen die wij niet konden afdrukken omdat er geen ruimte voor was, of omdat er nóg betere brieven waren.

Met post over ‘het klimaat’ – een grote tent met ruimte voor energietransitie, nut/onzin van een CO2-heffing voor vliegreizen/industrie/iedereen, zeespiegelstijging en stoppen met vlees eten – konden we elke dag wel drie pagina’s maken.

Ernstige ‘ingenieursbrieven’ zijn er altijd wel, waarin de schrijver de zegeningen van kernenergie/waterstofgas/aardwarmte voorrekent – dozen vol eieren van Columbus zijn ermee te vullen. Niet afgedrukt deze week, maar alsnog het vermelden waard, is de brief van F. Nieuwesteeg, die aantoont dat de Nederlandse uitstootvermindering per hoofd van de bevolking zelfs gunstiger uitpakt dan de ‘Urgenda-norm’. Dit omdat de bevolking is gegroeid tot ruim 17 miljoen.

Maar de klimaatstaking van scholieren was met tientallen reacties de tophit. Juichend („We mogen trots zijn op hun bevlogenheid”, H.W. Naezer) en afkeurend („We leven in tijden van massahysterie. Een nieuwe kinderkruistocht [...]”, Ramon du Pré).

We waren blij dat ook leerlingen zélf ons schreven. En dat ook onder hen het palet meningen breed was. Rechelle van Steijn, die verslag deed van een discussie in haar klas (6 vwo) – wel of niet vliegen naar Albufeira? Hoe makkelijk discussieert het als je zelf geen auto hebt? – zag „een overeenkomst tussen de protesterende kinderen en de regering: het zijn groepen die allebei van alles roepen, maar niet precies weten wat ze willen.” Maar naar de krant schrijven met je ideeën is in elk geval een goed besluit.

plv chef Opinie