‘Ik krijg zeker honderd App-berichten per dag’

In Mediavreters vertellen mensen wat ze kijken, lezen, luisteren en liken.

Eline Schippers (21) is lid van de Leidse studentenvereniging Augustinus en studeert geneeskunde. „Per dag krijg ik zeker honderd WhatsApp-berichten. Het gaat de hele dag door. Toch moet ik er niet aan denken de app uit te zetten. Het lijkt me naar van alles te missen. Ik wil meekrijgen wat er gebeurt in de levens van mijn vriendinnen. Daarmee ben ik best druk. Ik wil altijd weten waar iedereen mee bezig is. Als ik iemand geen succes heb gewenst met een tentamen, voel ik me geen goede vriendin. Met ons Cordial, zo heet binnen Augustinus een jaargroep, hebben we drie groepsapps. Een is voor serieuze dingen, een om te bespreken wie er wanneer gezoend hebben en de derde heet ‘De Muur’, daar verzamelen we grappige quotes van elkaar. Soms zijn we best een beetje dichtgetikt, een verenigingsterm die betekent dat je veel bezig bent met mensen binnen de vereniging.

„Ik kan me het verenigingsleven niet zonder sociale media voorstellen. We plannen en bespreken alles via WhatsApp en Facebook. Van wie wat doet bij ons wekelijkse etentje tot welk thema de ‘Dixo’, het Augustinus-feest op vrijdag, heeft. Op de Facebookgroep van ons Cordial staan zelfs documenten voor de diners die iedereen organiseert als we 21 worden. In dat document staat precies welk kettinkje we voor elkaar kopen, welke fles champagne en wat voor bos bloemen voor de ouders.

‘Over studentenverenigingen zijn veel vooroordelen, maar je hoeft echt niet meer zoals vroeger een fles jenever te atten en twintig bananen te eten. Bij ons is de cultuur niet zo gesloten als bij de corporale verenigingen, zoals Minerva. Ik kies waar ik bij wil zijn. Toen ik net in Leiden kwam wonen had ik hier niet zoveel. Ik at vaak alleen. Door Augustinus leerde ik heel snel mensen kennen.

„Tijdens de eenentwintig-diners krijgt iedereen een speech. In de toespraak voor mij zeiden mijn vriendinnen: „Eline houdt van drie dingen: haar zus, haar ouders en Masterchef Australia.” Als de seizoenen bezig zijn, kijk ik elke zaterdag vier uur lang alle afleveringen van die week terug.

„Ik ben gek op Australië, al ben ik er nog nooit geweest. De mensen zijn er zo aardig tegen elkaar. Ik ben zo’n fan dat ik soms zelfs meepraat tijdens het kijken. „Je mist nog iets knapperigs!” „Er moet nog niets romigs bij!” Toen een oud-deelnemer naar Nederland kwam, was ik erbij en ging met hem op de foto. Zelf kan ik helemaal niet goed koken, maar ik heb van tien seizoenen best wat geleerd. Heel Holland Bakt vind ik ook grappig, maar het niveau ligt daar toch een stuk lager.

„Vroeger durfde ik niet zo goed te vertellen waar ik van hield. Nu ik wat ouder ben, zeg ik het juist tegen iedereen. Zo ben ik enorm fan van countrymuziek. Geen muziek die je op verenigingsfeesten hoort. Als mensen het niet snappen, denk ik: je zou het eens moeten luisteren, want het is fan-tas-tisch.

„Met familie bezoek ik concerten. Niet met hoed en laarzen, hoor. Zo ver gaan we niet. Van mij mag country in Nederland best wat meer mainstream worden. Als ik mensen iets laat horen, van bijvoorbeeld de band Florida Georgia Line, zijn ze altijd verbaasd over hoe lekker het klinkt. Er zit ook nog eens echt een verhaal in.”