Ajax met 1-0 onderuit tegen Heracles, Feyenoord wint van De Graafschap

Een goal van Mohammed Osman bleek genoeg om Ajax te vellen. PSV kan zondag, als het tegen FC Utrecht speelt, verder uitlopen op Ajax

Foto Ronald Bonestroo/VI Images

Ajax is zaterdagavond in het Polman Stadion onderuitgegaan tegen Heracles Almelo. Een goal van Mohammed Osman in de eerste helft bleek genoeg om de Amsterdammers te vellen. De Syriër kreeg de bal onverwacht in de voeten gespeeld door Ajax-keeper Onana en maakte daarna simpel af.

Heracles speelde fel en was over de hele wedstrijd gezien beter. Het had niet veel gescheeld of na zes minuten stond het al met 1-0 voor. Brandley Kuwas schoot een penalty tegen de paal nadat Daley Blind Joey Konings neer had gehaald.

Door het verlies van Ajax kan koploper PSV zondag uitlopen op de Amsterdammers. Dan spelen ze om 16.45 uur tegen FC Utrecht. PSV staat momenteel met vijf punten voor.

SC Heerenveen - PEC Zwolle

Jaap Stam is ook na zijn vierde wedstrijd als trainer van PEC Zwolle nog ongeslagen. Na drie achtereenvolgende zeges verspeelde de Overijsselse club wel voor het eerst punten na de winterstop. De uitwedstrijd tegen sc Heerenveen eindigde onbeslist: 1-1.

Heerenveen opende na een half uur spelen de score. Sam Lammers zag zijn inzet nog worden gestopt door doelman Mickey van der Hart, maar Michel Vlap was attent en werkte de bal daarna alsnog in het doel. Voor de middenvelder was het zijn tiende doelpunt van het seizoen.

De thuisploeg leek met een voorsprong te gaan rusten, maar Zwolle sloeg in blessuretijd toe. Thomas Lam stond bij een hoekschop ongedekt en kon de bal in het doel koppen. Zwolle maakte in de vorige wedstrijd tegen FC Utrecht ook al het verschil in de blessuretijd, toen van de tweede helft. Mike van Duinen scoorde toen twee keer.

Heerenveen en Zwolle kregen na rust allebei kansen op de zege, maar doelpunten vielen niet meer. Zwolle behoudt twee punten voorsprong op Heerenveen en staat tiende.

Feyenoord - De Graafschap

Feyenoord heeft in de eigen Kuip een makkelijke overwinning geboekt op De Graafschap. De ploeg van trainer Giovanni van Bronckhorst versloeg de nummer 17 van de eredivisie met 4-0. Door een griepgolf miste De Graafschap niet alleen een handvol spelers, maar ook trainer Henk de Jong. Hij werd op de bank vervangen door zijn assistent Sandor van der Heide.

Feyenoord herstelde zich van de nederlaag vorige week bij stadgenoot Excelsior (2-1). Tonny Vilhena schoot in de 28e minuut de 1-0 binnen. Doelman Hidde Jurjus was kansloos omdat de bal onderweg nog van richting werd veranderd. In de tweede helft liep Feyenoord weg door doelpunten van Calvin Verdonk, Jeremiah St. Juste en Jens Toornstra.

VVV-Venlo - Willem II

Aanvaller Peniel Mlapa heeft VVV-Venlo met twee treffers de zege bezorgd tegen Willem II. Het duel in Venlo eindigde in 2-1. De ploeg van coach Maurice Steijn klimt door de zege naar de zesde plek in de eredivisie. Willem II blijft negende.

Vlak voor rust kopte Mlapa de thuisploeg op voorsprong, na een voorzet van Peter van Ooijen. Na rust had Van Ooijen een goede kans op de 2-0, maar hij wist de bal niet over de lijn te krijgen. Willem II kwam op gelijke hoogte uit een strafschop. Alexander Isak ging neer op de rand van het strafschopgebied na contact met Jerold Promes. Daniel Crowley benutte de strafschop en maakte daarmee de 2000e treffer in de eredivisie voor Willem II.

De Tilburgers verhoogden de druk, op zoek naar een tweede treffer, maar het was VVV dat in de omschakeling opnieuw scoorde. Van Ooijen stuurde Mlapa de diepte in en de Duitse aanvaller maakte het oog in oog met zijn landgenoot Timon Wellenreuther af.

(ANP)