Wintervoorspelling

Tragere groei verwacht voor Europese economie

De Europese economie zal dit jaar minder snel groeien dan in het afgelopen jaar en trager dan verwacht. Dat verwacht de Europese Commissie in haar donderdag gepubliceerde wintervoorspelling. Met name grote economieën, waaronder de Nederlandse, zijn verantwoordelijk voor de tragere groei. De Europese Commissie verwacht dat het bruto binnenlands product in de EU dit jaar 1,5 procent groeit, tegen 1,9 procent in 2018. Voor de negentien landen in de eurozone wordt met 1,3 procent een nog iets lagere groei verwacht. De Commissie rekent voor Nederland op 1,7 procent groei.

De wintervoorspelling is minder optimistisch dan de verwachting in het najaar, toen voor zowel de hele EU als de eurozone een groei van 2,1 procent werd verwacht. Met name voor de grote economieën, waaronder Duitsland, Italië en Nederland, is de verwachting nu naar beneden bijgesteld. De verwachting is overigens dat de groei van de economie in de tweede helft van het jaar alweer zal versnellen.

De problemen worden volgens Valdis Dombrovskis, vicevoorzitter van de Europese Commissie, vooral veroorzaakt door „externe factoren, zoals spanningen op handelsgebied en groeivertragingen in opkomende markten en met name in China”. De aanstaande Brexit leidt tot „nog meer onzekerheid”, aldus Dombrovskis. (NRC)