Weg met de wintergeesten

De eeuwenoude Zeeuwse traditie de strao (straô-rieën: strand-rijden) is vorig jaar door Janne van Gilst vastgelegd. De foto’s maken deel uit van haar boek Strao, dat eind april verschijnt. Tijdens de strao rijden mensen op versierde paarden de branding in om de boze geesten van de winter na een lange periode op stal uit de paardenbenen te verdrijven.

De eerste vermelding van de traditie is uit 1643, maar vermoed wordt dat het ritueel al veel langer bestaat. Het feest, dat acht weken voor Pasen gevierd wordt, is de laatste paar jaar steeds populairder geworden. Sommige families doen al eeuwen mee, maar onder de deelnemers zijn ook paardenmeisjes zonder strao-ervaring. Meedoen is niet exclusief voor Zeeuwen; iedereen die wil en kan paardrijden kan zich aanmelden – en de prijs winnen voor het ‘Best versierde paard’.

Zes dorpen op Schouwen-Duiveland doen mee: Renesse, Burgh-Haamstede, Noordwelle, Ellemeet, Scharendijke en Serooskerke. Met het feest hopen de dorpen mensen naar Zeeland te lokken. Veel jonge mensen trekken weg uit de provincie. Ook Van Gilst woont er niet meer. Ooit wil ze er wel terugkeren, „maar dan moet het er wel leefbaar blijven”.

en

Marlou Beije. Janne van Gilst

Vivian Verkaaik, Renesse. Janne van Gilst

Linda de Glopper, Noordwelle. Janne van Gilst

Kim de Meij, Serooskerke (Schouwen). Janne van Gilst

Kimberly Kootstra. Janne van Gilst

Kees Verhoeven. Janne van Gilst

Jaco Groenendijk, Serooskerke (Schouwen). Janne van Gilst

Jacolien Kiesenberg. Janne van Gilst

Celine van Dreven. Janne van Gilst