Thaise koning noemt kandidaatstelling zus ‘ongepast’ en ‘onwettig’

Vrijdag stelde de zus van de koning zich kandidaat voor het premierschap van Thailand. Het is voor het eerst dat een lid van het koninklijk huis dat doet.

Prinses Ubolratana Mahidol tijdens de begrafenisceremonie van haar vader koning Bhumibol.
Prinses Ubolratana Mahidol tijdens de begrafenisceremonie van haar vader koning Bhumibol. Foto Pongmanat Tasiri/EPA

De Thaise koning Maha Vajiralongkorn heeft vrijdagavond de kandidaatstelling voor het premierschap van zijn oudste zus “ongepast” en “onwettig” genoemd, aldus persbureau AP. Eerder op vrijdag stelde prinses Ubolratana Mahidol zich verkiesbaar. Het is voor het eerst dat een lid van het koninklijk huis in Thailand opgaat voor het premierschap.

De kiescommissie moet nog beslissen of Mahidol zich kandidaat mag stellen voor de verkiezingen van 24 maart. Nu de koning zich tegen haar heeft uitgesproken, lijkt de kans klein dat de kiescommissie daarmee instemt klein. Ook omdat de koning vrijdag zei dat alle leden van het koninklijk huis geen politieke functie mogen uitoefenen.

Ubolratana is kandidaat voor de politieke partij Raksa Chart. Tot nog toe was de favoriet in de verkiezingen de huidige premier Prayuth Chan-ocha van de Partij Palang Pracharat, die gelieerd is aan het leger. Het Thaise leger staat bekend als zeer koningshuisgezind. Nu de prinses het tegen de militaire kandidaat wil opnemen, rijst de vraag of de alliantie tussen de monarchie en het leger standhoudt.

Militaire regering

Chan-ocha voerde in 2014 de coup aan die de vorige Thaise regering omverwierp, en leidt sindsdien de militaire regering. Hij werd afgelopen vrijdag opnieuw naar voren geschoven als kandidaat. De partij Raksa Chart, waar Ubolratana zich nu bij wil voegen, bestaat uit bondgenoten van de voormalige verdreven premier Thaksin Shinawatra.

Een kleine, pro-militaire partij heeft al bezwaar aangetekend tegen de koninklijke kandidatuur. Het zou in strijd zijn met een wet die stelt dat politieke partijen het koningshuis niet mogen gebruiken voor campagnedoeleinden. Dat meldt ANP.

De 67-jarige prinses Ubolratana is de oudste dochter van de populaire oud-koning Bhumibol. Ze werd geboren in Zwitserland en deed in 1972 afstand van haar koninklijke titel om met een Amerikaan te trouwen. Nadat ze van hem was gescheiden, kwam ze in 2001 terug naar Thailand en werd ze opnieuw prinses. Ubolratana is in Thailand bekend als actrice en zangeres.